mondo.rs

Šta raditi kada na put padne stena veličine kuće

Autor:

Ako ste u Americi, onda je pretvoriti u turističku atrakciju i uštedeti

1
A- A A+
ilustracija Foto: Guliver/Getty Images/Carl Court ilustracija

Krajem maja dve stene su se odvojile od Stenovitih planina, pale i prilično oštetile na lokalni magistralni put u Koloradu.

Reklo bi se ni prve ni poslednje, posebno u regionu okruženim visokim planinama. Međutim, problem je nastao zbog njihovih veličina. Naime, reč je o komadima teškim 3850 i 1040 TONA!

Obe su u značajnoj meri oštetile put. Manja je u međuvremenu razneta eksplozivom, a nedavno je odlučeno da se veća stena ostavi tu gde je pala.

Lokalne vlasti su izračunale da im je jeftinije, i to za oko 200.000 dolara, da naprave nov put koji će ići pored te stene, velike kao kuća.

Uz to, ona će postati i turistička atrakcija, a već dobila i ime "Memorial Rock", jer se obrušila 27. maja, kada se u SAD obeležava Memorial Day (Dan sećanja).

"Očekujemo da će generacije, koje budu prolazile tim putem, moći da vide ovo geološko remek-delo koje smo nazvali 'Memorial Rock'", izjavio je guverner Kolorada.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti