mondo.rs

Nikad vam ne kaže "izvini"?

Autor:

Svako od nas pravi greške i ponekad kaže ili uradi nešto čime povredi partnera. Nije kraj sveta, ali treba znati prihvatiti odgovornost i izviniti se. A šta ako vaš partner to nikada ne radi?

Nikad vam ne kaže "izvini"? Foto: Guliver/Getty Images/nd3000

Uradio/la je nešto što vas je povredilo, pa sad čekate izvinjenje, kako biste se pomirili i nastavili dalje. Ali, istraživanja pokazuju da je muškarcima (i nekim ženama, naravno) često teško da kažu "izvini".

Možda se to nekome na prvi pogled čini nevažnim, ali izvinjenje pomaže da prihvatimo svoja osećanja, da "zalečimo" rane, oprostimo i nastavimo dalje. Zašto je onda nekim ljudima tako teško da izgovore tu reč?

Ne smatra da vam duguje izvinjenje

Nekoliko studija sprovedenih na Univerzitetu u Ontariju pokazale su da muškarci neretko imaju problem sa tim da kažu "izvini", ne zato što to ne žele, već imaju drugačiji stav o tome kada se treba izviniti.

Drugim rečima, njihova definicija "lošeg" ili "uvredljivog" ponašanja se vrlo verovatno razlikuje od vaše.

Ne shvata izvinjenje isto kao vi

Ne treba generalizovati stvari, ali recimo da češće žene imaju tendenciju da se izvinjavaju zbog ranih sitnica. Stručnjaci objašnjavaju da žene to doživljavaju kao način koji ima pomaže da izraze saosećanje prema drugima i održavaju zdrav odnos sa ljudima. Sa druge strane, muškarci misle da je glupo izvinjavati se za svaku sitnicu i tako vi ostanete bez izvinjenja, iako mislite da ga zaslužujete.

Misli da zbog izvinjavanja deluje slabo

Posrednik za razvode dr Sem Margulis veruje da je razlog za to što neki muškarci ne žele da se izvine to je za njih to jednostavno izlazak iz zone komfora.

"Muškarci nekad vide izvinjenja kao poniženje ili znak slabosti. Za mnoge od njih priznanje da su u nečemu pogrešili znači da će pasti u očima osobe kojoj treba da upute izvinjenje", kaže dr Margulis.

On ističe da je to posebno upečatljivo u odnosu sa ženom koju vole jer žele ih partnerke doživljavaju kao jake muškarce, heroje. I nema veze to što vama izvinjenje šalje potpuno drugu poruku – da je jak, da ume da preuzme odgovornost za svoje postupke i da ste mu vi bitniji od ponosa, njemu ima sasvim drugo značenje.

Ima emocionalni prtljag

Dr Harijer Lerner kaže da muškarci često imaju problem sa izvinjavanjem zbog toga što su tokom detinjstva terani da "budu muško" i da se često izvinjavaju braći/sestrama za razne sitnice, pa je rešenje sada u tome da se kao odrasli ne izvinjavaju.

Ili, možda je moguće da je vaš partner imao loše iskustvo sa izvinjavanjem u prethodnih vezama, pa je to dovelo do još veće svađe, umesto do prihvatanja izvinjenja.

Veruje da dela govore više od reči

Kupuje vam cveće, pere sudove ili vam šalje lepe poruke, dajući vam do znanja da misli na vas. Sve to su znaci "tihog" izvinjenja – pokušava da se iskupi za nešto što je uradio, ali ima problem sa tim da to izrazi verbalno.

Ukoliko ste u vezi sa partnerom koji vam se nikada ne izvinjava, verovatno je najbolje da porazgovarate o svakoj situaciji za koju mislite da treba da vam se izvini. Jer, setite se, on možda nije ni shvatio da vas je nečim povredio, ne smatra da određena situacija "zahteva" izvinjenje ili smatra da će zbog toga delovati kao slabić. U svakom slučaju, rešite to razgovorom, oboma će vam biti mnogo lakše.

Povezano

Sve vesti