Beta

Protest malih maturanata i u Nišu i Kragujevcu

Autor:

Učenici osmog razreda niških škola, njih oko 300, održali su danas protest u centru grada sa koga su zatražili ukidanje maturskog ispita nakon afere sa objavljivanjem testova. U Krajujevcu šetalo 100 malih maturanata.

Protest malih maturanata i u Nišu i Kragujevcu Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Maturanti su se oko 17 časova okupili na Trgu kralja Milana odakle su uz povike "nećemo prijemni" i zviždanje iz pištaljki, krenuli u protestnu šetnju najpre do Ureda i zgrade Univerziteta, pa do Narodnog pozorišta, Skupštine grada i Gradske kuće.

Učenici su naveli da ne žele da rade prijemni ispit jer nisu sigurni da neki njihovi vršnjaci neće unapred znati rešenja.

"Nije pošteno da se neko muči i uči, a da neko dobije urađene testove", naveli su učenici osmog razreda niških škola.

Boban Dikić, otac jedne od maturantkinja ocenio je da afera sa objavljivanjem testa iz matematike predstavlja "sramotu za zemlju".

"Nije ni prvi, ni drugi put da se testovi 'provale'. Sad je pitanje šta je sa testom iz srpskog jezika koji su juče polagali. Čemu učimo decu, da se rad isplati ili ne", kazao je Dikić.

MALA MATURA: U toku provera, policija istražuje

Učenici osmog razreda kragujevačkih osnovnih škola održali su danas protest u tom gradu sa koga su zatražili ukidanje prijemnog ispita posle afere sa objavljivanjem testova za malu maturu.

Više od 100 budućih srednjoškolaca okupilo se oko 16 časova ispred zgrade Šumadijskog upravnog okruga gde se nalazi Školska uprava, odakle su krenuli u protestnu šetnju centrom grada tokom koje su blokirali Ulicu Save Kovačevića.

Učenici su tokom šetnje uzvikivali "Nećemo prijemni", "Imamo rešenja", "Poništite prijemni" a oko 18 časova pridružili su im se i roditelji.

Rukovodilac Školske uprave Kragujevca Goran Joksimović rekao je agenciji Beta da se đacima niko nije obratio jer u vreme njihovog okupljanja, u zgradi Okruga nije bilo nikoga.

Više tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da ispita razloge zbog kojih je danas otkazano polaganje tresta iz matematike za male maturante, kao i da proveri da li za to ima odgovornih.

Trebalo bi da se otkrije ko je na društvene mreže okačio rezultate današnjeg otkazanog testa iz matematike, ali i proveriti navode da li su i ostale kombinacije ranije "provaljene".

Test iz matematike za male maturante, koji je trebalo da se održi jutros, otkazan je i pomeren za četvrtak, jer je negde otvoreno rezervno pakovanje testova.

PROVALJEN TEST: Maturanti neće raditi matematiku danas

Ministarstvo prosvete jutros je iznenada poslalo dopis školama da se test otkazuje, a da sutrašnji kombinovani test (iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije) ostaje da se radi po planu.

Mali maturanti novi test iz matematike polagaće u četvrtak, dok će se sutra održati polaganje kombinovanog testa.

Povezano

Sve vesti