mondo.rs,Tanjug

Ceo sistem na "ispitu": Istraga zbog testa iz matiša

Autor:

U Velikoj Britaniji pokrenuta je istraga i preispituje se ispitni sistem u Engleskoj zbog testova iz matematike za srednjoškolce koji su "procurili" u javnost.

5
A- A A+
učionica, škola, školska tabla, globus, klupe, školska klupa Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Oko 7.000 učenika danas će proći treći deo Edekselovog ispita iz matematike, prvi nivo, a testovi će biti zamenjeni novom verzijom nakon što su se testovi pojavili na društvenim mrežama, piše Gardijan. 

Poslednje curenje testova otkriveno je tokom istrage u školi koja je već sumnjičena da je bila izvor objavljivanja testova, čija se prodaja nudila na društvenim mrežama.

Istraga je pokazala da je zapečaćeni paket s testovima otvoren i da je to uradio neko iz škole, iako nema pouzdanih dokaza da je i jedno pitanje procurilo u javnost.

Novi protest osmaka: "Poništite malu maturu"

Kako se navodi, učenici, profesori i njihovi roditelji su veoma uznemireni nastalom situacijom.

Dodaje se da je curenje testova rezultat loše bezbednosti, kao i da se slična situaciaj dešavala i prethodnih godina kada su testovi kopirani i deljeni putem interneta.

MALA MATURA: U toku provera, policija istražuje

Inače, prošle nedelje fotografije pitanja su objavljene na društvenoj mreži Twitter uz poruku kandidatima da pošalju poruku, ako žele "sutrašnje testove za matematiku, statistiku i mehaniku".

Sličan problem dogodio se i u Srbiji kada su "procurili" testovi iz matematike za male maturante.

Povezano

Sve vesti