Tanjug

Četvorica osumnjičena za obaranje MH17

Autor:

Četiri osobe, osumnjičene za obaranje malezijskog aviona MH17 u julu 2014, suočiće se sa optužbama za ubistvo na suđenju, koje je zakazano za mart naredne godine u Holandiji, javlja Rojters pozivajući se na navode porodica žrtava.

2
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac ilustracija


Istražitelji su objavili imena četvoro osumnjičenih, od kojih je troje ruskih i jedan ukrajinski državljanin, pet godina nakon što je putnički avion raketom oboren iznad teritorije, koja je pod kontrolom proruskih snaga u Ukrajini.

Četvoro osumnjičenih smatra se odgovornim za transport raketnog sistema, koji je upotrebljen za obaranje aviona MH17.

Istražitelji: Ruska vojska oborila malezijski MH17

Istražitelji su poručili da će tražiti od Rusije da izruči osumnjičene, koji su locirani u toj zemlji, dok se veruje da se državljanin Ukrajine nalazi u Ukrajini.

Suđenje će početi 9. marta 2020. godine u Holandiji, dodaju istražitelji.

Moskva daje dokaz: Kijev oborio avion MH17

Tužilac u slučaju rekao je danas da Tužilaštvo želi da zna sve o lancu komande koji je doprineo tome da projektil bude ispaljen.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj umešanosti Kremlja, on je rekao da da će istraživati taj lanac koliko god bude trebalo, prenosi AP.

"Želimo da imamo što bolji uvid u lanac komande i u to ko je sve bio umešan. U tom smislu nećemo postavljati sebi nikakva ograničenja", navedeno je iz Tužilaštva.

U padu malezijskog aviona 17. jula 2014. godine poginula su 283 putnika i 15 članova posade. Među putnicima su bili državljani deset zemalja.

Zajedničku istragu sproveli su predstavnici Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine.

Mrtav pilot koga Rusija krivi za obaranje MH17

Povezano

Sve vesti