mondo.rs

Lepe, ali opasne

Autor:

Ginekolozi upozoravaju da pojedine odevne komade treba da izbegavate, kako biste zaštitili zdravlje intimne zone.

Lepe, ali opasne Foto: Guliver/Getty Images/kieferpix

Uske farmerke su postale veoma popularan komad odeće, ali stručnjaci upozoravaju da štete zdravlju ženskog polnog organa. Uska ili sintetička odeća, uključujući tu i uske farmerke i helanke, ograničavaju dotok krvi i cirkulaciju vazduha oko polnog organa. Zbog toga se zadržava toplota i vlaga, što su idealni uslovi za razvoj bakterija.

Dr Širin Lakani zato insistira da uske farmerke ne treba nositi svakog dana, koliko god da u njima lepo izgledate.

"Važno je da intimnoj zoni date malo prostora da diše. Nošenje uske ili sintetičke odeće, poput helanki, uskih farmerki, odeće za vežbanje i kupaćih kostima, stvaraju uslove u kojima se bakterije lakše razvijaju", objašnjava ona.

To ne znači da nikada ne smete da obučete ništa od toga, ali savetuje da svakako imate i dane kada ćete nositi šire pantalone ili suknje – zarad zdravlja intimne zone.

Ako često nosite usku ili sintetičku odeću i imate problem "tamo dole", možda niste ni shvatili da je odeća krivac za to. Evo samo nekoliko znakova da su uske farmerke uzrok intimnih problema...

Gljivična infekcija

Većina žena u nekom trenutku života ima vaginalnu gljivičnu infekciju. Najčešći simptomi su svrab i otok genitalija, bol tokom seksualnog odnosa i peckanje prilikom mokrenja.

Trudnice, žene koje prvi put imaju infekciju, kao i one koje su imale dve ili više infekcija za šest meseci, obavezno treba da se jave ginekologu.

Takođe, i ukoliko primetite otok na koži "tamo dole", neočekivano ili uvećano krvarenje, idite kod lekara kako biste proverili da nije reč o nekoj polnoj bolesti.

"Neke žene, a posebno one koje nose uske farmerke, sklonije su gljivičnim vaginalnim infekcijama. Moj savet je da nose komotniju odeću, redovno peru intimnu zonu samo vodom, da je dobro posuše nakon tuširanja i da nose pamučan veš koji nije skroz uzak", kaže ginekolog dr Ene Henderson.

Infekcija urinarnog trakta

Do infekcije urinarnog trakta dolazi kada bakterije dođu do uretre, tj. otvora za mokraću. Uobičajeni znaci ovih infekcija su učestalo mokrenje ili poteškoće s mokrenjem – mlaz mokraće je znatno smanjen. Kako infekcija napreduje, bol i peckanje mogu da se jave tokom mokrenja, kao i neprijatan osećaj u bešici.

Ove infekcije mogu da prođu za nekoliko dana, ali svakako bi bilo pametno da odete kod lekara ukoliko vam simptomi traju duže od 48 sati.

Vulvodinija

Reč je o sindromu hroničnog bola u genitalijama, koji traje tri meseca ili duže. Karakteristično je da je reč o oštrom bolu, ali se može javiti i osećaj peckanja, iritiacije. U većini slučajeva se vulvodinija definiše kao bol koji traje nekoliko godina, a ponekad s prekidima.

Može da se javi nakon korišćenja tampona, seksa ili kada je prisutan pritisak na genitalije duži vremenski period – sedenje ili vožnja bicikla, recimo.

Ovaj sindrom se leči, ali je jako važno da odete kod lekara, ukoliko imate simptome.

Povezano

Sve vesti