MONDO/Agencije

Šarčević: Deca nisu oštećena, političko "naduvavanje"

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je u vezi sa fijaskom na ovogodišnjem polaganju male mature u osnovnim školama da je "celu priču" sa ukradenim testom neko hteo "politički da naduva".

9
A- A A+

šarčević studenti Foto: Tanjug/Sava Radovanović Ilustracija

On je za televiziju O2 rekao i da đaci nisu oštećeni nakon što je polaganje testa iz matematike pomereno za jedan dan, pošto su se na društvenim mrežama pojavila rešenja, i dodao da su zahtevi za poništavanjem male mature "iluzorni".

"Đaci nisu oštećeni, samo su deranžirani. Zašto da se poništi mala matura, pa to je u interesu dece", kazao je ministar.

"Šarčević nije odgovoran, jedan od najboljih u vladi"

"Niko nije valjda toliko pametan od roditelja da uskrati svom detetu da pokaže šta zna. Dan pauze je mogao da bude iskorišćen za odmor. Ne može da 'pobegne znanje', kako misle panični roditelji", naveo je ministar.

"Bilo je mnogo dezinformacija. Ako ministar prosvete treba da se izvinjava zbog lopova i prevaranata..Minisitarstvo prosvete je sprečilo krađu. Namerno smo ostavili dva dana za nepredviđene situacije. Mi smo zaustavili krađu. Čemu ovolika panika? Bilo je dezinformacija da je i srpski 'provaljen'...", rekao je Šarčević.

Komentarišući anketu O2TV obavljenu u OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu u kojoj je deo đaka tvrdio da zna i odgovore na današnji kombinovani test, Šarčević ističe da su i to manipulacije.

"Imam izveštaje. Rezultati apsolutno odgovaraju prošlogodišnjima", dodao je Šarčević.

Komentarišući prisustvo pojedinih opozicionih lidera i predstavnika inicijative "Jedan od pet miliona" na protestnim skupovima učenika osmog razreda u Beogradu, Šarčević je ocenio da je u pitanju "manipulacija decom".

RAZOTKRIVENO: Otac maturanta osumnjičen za krađu testa

"Ovo je bio pokušaj da se situacija izmanipuliše. Ne pada mi napamet da podnosim ostavku (Zoranu) Živkoviću ili (Bošku) Obradoviću jer oni o obrazovanju znaju mnogo manje od mene. Da mi je premijerka rekla da ne znam šta radim, ja bih odavno otišao", naveo je ministar.

Dodao je da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "pet puta zvao" i da mu je pružio "maksimalnu podršku".

Protest osmaka: Palili baklje i tražili ostavke VIDEO

Povezano

Sve vesti