mondo.rs

Folksvagen plaća odštetu i Česima

Autor:

Nemački proizvođač treba da isplati više od 20 miliona evra vlasnicima Škodi i Folksvagena

0
A- A A+
folksvagen, motor, TDI, dizel Foto: promo/Volkswagen AG

Ovde ne govorimo o krađi dizajna Bube iz 30-ih godina prošlog veka, koji je plaćen nekoliko decenija kasnije, već o nastavku afere "Dizelgejt".

Okružni sud u Pragu presudio je u postupku vezanom za Folksvagenov dizel-skandal, da vlasnici automobila marke Škoda i Folksvagen imaju pravo na odštetu u vrednosti od 533 miliona kruna (20,8 miliona evra).

Tužbu je podnelo 2.435 ljudi, objavio je sajt seznamzpravy.cz, a na presudu suda moguće je uložiti žalbu, prenosi Rojters.

Folksvagen je u septembru 2015. godine priznao da je varao na testovima merenja štetnih gasova u SAD.

"Ovo je napredak u evropskom domenu te afere. Uspeli smo da proguramo istu kompenzaciju kao i u Sjedinjenim Državama", izjavio je advokat klijenata koji su podneli tužbu.

Folksvagen je isplatio više od 27 milijardi evra na ime kazni za korišćenje nezakonitog softvera kako bi prikrio prekomeran nivo zagađenja iz svojih dizel automobila.

Ovaj skandal je pokrenuo višegodišnju anti-dizel kampanju koja rezultovala zabranom ulaska starijih dizelaša u centra većih nemačkih gradova, smenom i suđenjem najbitnijih ljudi u VW grupi, padom prodaje vozila sa dizel motorima, dok su neki proizvođači odustali ili će odustali od prodaje novim automobila sa ovim agregatima.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti