mondo.rs

Vozači, evo kako se vozi po pljusku i kroz vodu

Autor:

Nemojte prolaziti automobilom kroz vodu koja teče

Vozači, evo kako se vozi po pljusku i kroz vodu Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Vožnja po jakoj kiši utiče na vidljivost, pa bi, pre svega, trebalo usporiti. Standarno rastojanje od dve sekunde tada treba duplirati.

Postarajte se da vam je vetrobransko staklo čisto, brisači efikasni i da imate dovoljno tečnosti za pranje stakla. Pre polaska na duži put dospite ovu tečnost, jer vam se može desiti da dobar deo putovanja provedete prskajući. Takođe, proveriti da li su vam prskalice usmerene ka staklu, a ne ka automobilu iza ili pored vas, što je čest slučaj posebno kod starijih automobila.

Smanjena vidljivost, nastala usled jake kiše, zahteva i da uključite oborena svetla. Ako imate noviji automobil sa automatskim paljenjem svetala moguće je da senzor neće prepoznati potrebu za svetlima zbog kiše, pa bi to trebalo da učinite ručno.

Voda na putu

Bilo kakva voda na putu predstavlja potencijalnu opasnost. Najpre jer se obično ne zna šta je ispod površine. Moguće je da bara krije neku veću udarnu rupu, koja može načiniti priličnu štetu na vašem automobilu.

S druge strane, prolazak kroz veću vodenu površinu na putu može da dovede do takozvanog "akvaplaninga". Ova pojava se najlakše objašnjava kao glisiranje, jer u trenutku akvaplaninga točak nema kontakt sa čvrstom podlogom već je u potpunosti okružen vodom. Tada automobil gubi mogućnost preciznog upravljanja, što predstavlja veliku opasnost.

Dakle, ako želite da prođete kroz veću baru na putu, to je potrebno učiniti veoma pažljivo. Kao prvo, potrebno je da se uverite da je voda na putu stajaća. Kroz vodu koja teče i nepoznate je dubine nemojte prolaziti.

Prolazak kroz veću stajaću vodu treba izvesti kao da polazite na uzbrdici. Dakle, uz držanje kvačila i sa povećanim brojem obrtaja. Takav režim bi trebalo da spreči da voda uđe u izduvni sistem.

Kada izađete iz vode, testirajte kočnice, kako bi ustanovili da su se osušile.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicima.

Povezano

Sve vesti