mondo.rs

Drvo vam je oštetilo auto: Evo kome to prijaviti

Autor:

Zelenilo je odgovorno za stabla na javnim površinama. Ipak je najbolja opcija osiguranje – kasko ili dodatno osiguranije stakala

Drvo vam je oštetilo auto: Evo kome to prijaviti Foto: MONDO/Mladen Nikolić

Jako nevremene koje je protutnjalo Srbijom oborilo je mnoga stabla, od kojih su neka pala na automobile.

U slučaju oštećenja vozila do kojih dođe ispod stabala sa javnih zelenih površina, a koje su koje su u sistemu održavanja Zelenila, štetu nadoknađuje to javno preduzeće po već ustaljenoj proceduri.

Iskustva čitaoca MONDA koga je pre nekoliko godina zadesila takva nesreća (palo mu je drvo na auto) su pozitivna (PROČITAJTE). Posle uviđaja sledećeg jutra se pojavio u JKP Zelenilo, gde su mu odmah dali adresu autoservisa kojem treba da se javi. Automobil, kojem je bila slomljena "šoferka", bio mu je popravljen već posle nekoliko dana.

Građani mogu prijaviti slučajeve svih oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala Centru za informisanje JKP Zelenila radnim danom od 7:30 do 15:30 časova na tel. 011/2630-506, a posle tog vremena dežurnoj službi na telefon 011/2650-683.

Šta raditi u slučaju da Zelenilo nije odgovorno za štetu na kolima koja je nastala usled pada drveta, grane, ali i dela fasade?

Da biste mogli da naplatite osiguranje za štetu na automobilu nastalu usled vremenskih nepogoda potrebno je da imate zaključenu kasko polisu osiguranja.

Problem u vezi sa kasko osiguranjem se javlja kod automobila starijih od 5-6 godina, jer je ono prilično neisplativo pa ga većina osiguravajućih kuća i ne preporučuje.

Kako obavezno osiguranje vozila, odnosno osiguranje od auto-odgovornosti, služi da bi se isplatila šteta koju ste učinili trećem licu, od toga nema mnogo koristi u ovom slučaju.

Dodatno osiguranje i zakon su vrlo dobre opcije.

Osiguravajuće kuće nude zaštitu stakala. Za oko tri do četiti hiljade dinara godišnje možete da osigurate stakla i to predstavlja veoma dobar vid dodatnog osiguranja, koji predstavljaju najranjivije delove automobila, posebno u slučaju pada veće grane, ledenice ili dela fasade.

Pored grane ili stabla, koje su u nadležnosti Zelenila, oštećenje je moguće i padom dela fasade sa zgrade. Takva oštećenja treba prvo prijaviti Komunalnoj policiji.

Ako vam je auto stradao od objekta sa komšijske kuće ili dvorišta, onda neka sused počne da broji pare.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicima.

Povezano

Sve vesti