Tanjug

Vučić i Skot obeležili godišnjicu operacije Halijard

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skot, obeležili su danas, u rezidenciji američkog diplomate, 75 godina od operacije Halijard tokom koje su četnici spasili više od 500 američkih i savezničkih pilota.

32
A- A A+
vučić,skot Foto: FOTO TANJUG / INSTAGRAM "buducnostsrbijeav"

"Zajedno se sećamo Operacije Halijard, jednog od simbola srpsko-američkog savezništva - pre 75 godina je hrabri narod male Srbije spasio više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca, u najvećoj akciji te vrste u Drugom svetskom ratu", napisao je predsednik na svom instagram profilu.

Američki diplomata je na svom Twitter nalogu prethodno napisao da ima čast da u svom domu ugosti predsednika Srbije Vučića.

Skot "Paramauntu": Snimite film o Srbima i Draži

"Imam čast da večeras u svom domu ugostim Vučića koji nam se pridružio kako bi odali počast saveznicima iz Drugog svetskog rata, Srbima i Amerikancima koji su 1944. godine bili deo operacije Halijard", napisao je Skot.

Na Twitter nalogu Ambasade SAD u Beogradu ranije danas je objavljeno da su u leto 1944. godine, Srbi i Amerikanci zajedno organizovali najveće spašavanje savezničkih avijatičara u toku Drugog svetskog rata.

" Večeras se prisećamo priče ovih heroja i planiramo obeležavanje uspomene na njih 15. septembra u Pranjanima".

Obeležavanju u rezidenciji američkog diplomate su prisustvovale brojne ličnosti među kojima i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Povezano

Sve vesti