MONDO/Tanjug

Saobraćaj u Srbiji sve sigurniji, ali nam dolazi leto

Autor:

Najčešći uzrok nezgoda u letnjim mesecima umor vozača

0
A- A A+

Ilustracija Foto: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac Ilustracija

Pred nama je letnja sezona, takozvana sezona tranzitnih putnika i da od svih saobraćajnih nezgoda u toku godine gotovo 40 odsto se dogodi upravo u letnjim mesecima, upozorila je Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ove godine zaključno sa 12. junom, u odnosu na isti datum prošle godine, u Srbiji je bilo za 300 manje saobraćajnih nezgoda, 11 odsto manje poginulih i gotovo hiljadu ljudi manje je povređeno.

"Važno je da beležimo smanjenje stradanja mladih od gotovo 31 odsto koji spadaju u veoma ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju, a imali smo i manji broj stradanja dece za 50 odsto".

Milošević je napomenula da najmlađi najčešće stradaju u svojstvu putnika u vozilu i pohvalila roditelje koji su počeli da koriste sve zaštitne sisteme u vozilima.

"Ne samo da sve više poseduju dečije sedište već ga i pravilno koriste", dodala je ona.

Upozorila je da je najčešći uzrok nezgoda u letnjim mesecima umor vozača i najavila da će Agencija već sledeće nedelje započeti kampanju "Vozi odmoran" u saradnji sa MUP-om Srbije.

Dodaje da je Agencija u prethodne tri godine imala kampanju kojom je uspevala da smanji stradanje na putevima u letnjim mesecima.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti