Fonet

Đukanović: Problem sa crkvom grozna manipulacija

Autor:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve jer bi "sve drugo bilo suprotno kanonskom pravu.

Đukanović: Problem sa crkvom grozna manipulacija Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević


On je istakao i da "nema govora da novim zakonom o slobodi veroispovesti, manastiri u Crnoj Gori budu oteti od SPC i dodeljeni Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Kaže da bi ga iznenadilo da u Carigradskoj patrijaršiji razmišljaju drugačije.

"To bi bilo suprotno kanonskom pravu i temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što je bilo nasilno, logično 1920. ostali bez crkve", rekao je Đukanović Televiziji N1.

On je podsetio da su se 2006. godine promenile okolnosti i Crna Gora postala nezavisna država, da, u skladu s tim, organizacija Srpske pravoslavne crkve prati organizaciju države.

CG:Zbog "stoka neotesana" za SPC suspendovana savetnica


Đukanović ističe da nema govora o pokušaju da, donošenjem novog zakona o slobodi veroispovijesti, crkve i manastiri u Crnoj Gori budu oteti od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dodeljeni crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Reč je o groznoj i gruboj političkoj manipulaciji", naglasio je Đukanović.

On je rekao da ne doživljava kao pretnje izjave srpskih zvaničnika koji ga optužuju da kreće u "otimanje manastira SPC u Crnoj Gori".

Đukanović kaže da je, prema arhivi Crne Gore, reč o državnoj imovini i da u crnogorskom Ustavu i danas piše da je svojina neotuđiva.

"To znači da će imovinu sačuvati svako ko može da priloži validnu dokumentaciju i dokaže pod kakvim je uslovima pravno valjano došao do sticanja imovine koja je do 1918. godine bila državna", naveo je Đukanović.

On je rekao da Srpska pravoslavna crkva pokušava da čuva infrastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore i najavio obnovu crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u subotu, 15. juna, organizovala Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici s ciljem da se u zajedničkoj molitvi pravoslavnih vernika pošalje poruka da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja.

Nove uvrede: "Milo Turčine!" (FOTO)


Sabor je sazvan u znak protesta zbog predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanja imovine, odnosno hramova, Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Povezano

Sve vesti