mondo.rs

Kako da smršate "na brzaka"

Autor:

Nekoliko korisnih saveta uz koje ćete lakše skinuti višak kilograma.

Kako da smršate "na brzaka" Foto: Guliver/Getty images, Marko_Marcello

Ako se mučite sa nekoliko tvrdoglavih kilograma viška, pokušajte da primenite ove jednostavne savete koji će vam pomoći da ubrzate sagorevanje masnih naslaga.

7 ujutru - Popijte čašu ledene vode. Čim se probudite, popijte čašu hladne vode koja će "pokrenuti" metabolizam. Važno je da voda bude jako hladna, jer telu onda treba više energije da održi stabilnu temperaturu.

8 ujutru - Malo ubrzajte puls. Nije loša ideja da vežbate malo pre doručka, pošto ima studija koje pokazuju da se topljenje masnih naslaga tako ubrzava i do 20 odsto. Pošto niste jeli, organizam će trošiti energiju "iz zaliha".

10:30 - Ustanite. Vreme je da protegnete noge, čak i ako radite u kancelariji. Mada, dovoljno je i da samo ustanete na kratko. Dok sedimo, trošimo 2,6 kalorija u minutu, a kad stojimo potrošnja raste na 3,3 kalorije. Ne deluje kao velika razlika, ali niko ne kaže da treba da stojite samo minut u toku dana. Malo po malo…

12 sati - Ručajte. Nije dobro da ručate kasno popodne. Što kasnije ručate, manje vremena imate da "potrošite" te kalorije. Naučna istraživanja su pokazala da su mršaviji ljudi koji 40 odsto dnevnog kalorijskog unosa "obave" do tri popodne.

15 sati - Vreme je za malo izometrijskih vežbi. Izometrijske vežbe su one koje se izvode bez promene dužine mišića. Ove vežbe se izvode kada je telo u statičkom položaju i zahteva napetost mišića bez ikakvog stvarnog pokreta. Recimo, izdržaj. Ili, izdržaj u čučnju, dok ste leđima naslonjeni na zid.

Izvor: MONDO

16 sati - Skuvajte šolju zelenog čaja. Zeleni čaj ubrzava sagorevanje masnih naslaga, zahvaljujući moćnim antioksidantima katehinima koji ubrzavaju metabolizam. Ovaj napitak pozitivno utiče i na hormonsku ravnotežu u organizmu, pa će i to doprineti mršavljenju.

Pročitajte: Da li je zeleni čaj stvarno "čudotvoran"

18 sati - Vreme je za večeru. Kao i za ručak, i ovde važi isto pravilo: što ranije jedete, to bolje, jer vam ostaje više vremena da potrošite te kalorije pre spavanja.

Pročitajte: Kasna večera je opasnija nego što mislite

20 sati - Kratka šetnja brzim hodom. Dvadesetak minuta šetnje bržim tempom će potrošiti oko sto kalorija. Takođe, ovo je i odličan način da razbistrite misli, pa ćete lepše i spavati, a znate već da je i san važan za mršavljenje.

Izvor: MONDO

21 sat - Topla kupka. Studije su pokazale da sat vremena izležavanja u toploj vodi sagoreva kalorija koliko i polučasovna šetnja, oko 140.

Pročitajte: Ne može da zameni vežbanje, ali pomaže

22:30 - Pravac u krevet. Morate da se naspavate, inače ništa od "tela za bikini". Organizmu je nepohopdno između 7 i 9 sati sna tokom noći, da bi nivo kortizola bio u zdravim granicama. Ovaj hormon, poznat i kao hormon stresa, odgovoran je između ostalog i za kontrolu apetita, tako da… Spavajte.

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti