Tanjug,mondo.rs

Hodočasnici stigli do Kraljeva, na Gazimestanu 28. juna

Autor:

Vidovdanski hodočasnici, koji su pre šest dana pošli pešice iz Beograda na Gazimestan i u Gračanicu, stigli su danas do Kraljeva.

2
A- A A+
crkva, krst, vera, pravoslavna Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Poručuju da im je cilj da "podrže sunarodnike na Kosovu i Metohiji u borbi za ostanak i opstanak na vekovnim ognjištima".

Na put su pošli ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja, a njihov predvodnik Radojko Ljubičić precizirao je da već 13. put idu pešice na KiM za Vidovdan.

"Jedan od glavnih ciljeva jeste podržati naš narod na KiM, a ono što je najvažnije jeste da se sazna istina o njihovom teškom životu i ovo je način na koji mi možemo da pomognemo", rekao je Ljubičić.

Dodao je i da će na putu posetiti više od 30 manastira i lokaliteta značajnih u istoriji srpskog naroda, a da će i sutra, kao što to rade svakoga dana na putu, da odu u najbližu crkvu na molitvu, kao i da će i posetiti manastir Žiča gde se obeležava 800 godina autokefalnosti SPC.

VIDOVDAN: Znate li šta treba raditi?

Nikola Krgušević, 80-godišnjak iz Rakovice, pozvao je penzionere da posete sunarodnike na KiM, uz poruku da je Vidovdan jedan od najznačajnijih praznika u istoriji srpskog naroda i da je žellja hodočasnika da budu sa Srbima i da im pokažu da nisu sami.

Omladinci Slobodan Skočić iz Beograda i Josif Nađ iz Smedereva naglasili su da idu na KiM kako bi dali podršku srpskom narodu tamo, kao i da, iako nisu poreklom iz južne pokrajine, Srbi koji tamo žive mogu da računaju na njih i da će biti stalno sa njima.

Povezano

Sve vesti