mondo.rs,Tanjug

NA IVICI RATA: Tramp naredio napad na Iran?

Autor:

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je napad na Iran zbog obaranja američkog drona, ali je posle nekoliko časova odustao i povukao naređenje, javlja "Njujork tajms". Izvori: Teheran upozoren da je napad neminovan!

120
A- A A+

ilustracija Foto: Youtube/screenshot/US Military Power ilustracijaTramp je, navodi neimenovani zvaničnik, upoznat sa situacijom, prvobitno odobrio nekoliko vazdušnih napada na radare i raketne sisteme.

ZABRANA ZA LETOVE

Federalna administracija za vazduhoplovstvo SAD (FAA) izdala je zabranu leta za američke avione iznad delova Persijskog i Omanskog zaliva zbog povećanih tenzija sa Iranom.

Planirano je da se vazdušni napadi sprovedu u zoru, kako bi rizik po stanovništvo bio najniži, prenosi Rojters.

Zvaničnik je za "Njujork tajms" izjavio da su avioni bili u vazduhu, a brodovi na pozicijama, kada je došlo naređenje da se odustane od napada.

Napad SAD bi bio odgovor na obaranje osmatračkog drona vrednog 130 miliona dolara.

"Njujork tajms" dodaje da za sada nije jasno da li će napad na Iran biti, na kraju, izvršen.

Bela kuća Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Teheran je tokom noći preko Omana primio poruku od Trampa u kojoj upozorava da je napad SAD na Iran neminovan, rekli danas Rojtersu iranski zvaničnici.

“Tramp je u poruci naveo da je protiv bilo kakvog rata sa Iranom i da želi da razgovara sa Teheranom o različitim pitanjima. On je dao kratak rok za odgovor ,ali je Iran odmah odgovorio da je na vrhovnom vođi ajatolahu Ali Hameneiju da odluči o tom pitanju”, izjavio je jedan od zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman.

Drugi zvaničnik je naveo da je Teheran jasno stavio do znanja da je vrhovni vođa protiv bilo kakvih razgovora, ali da će mu poruka biti prosleđena kako bi doneo odluku.

“Rekli smo omanskom zvaničniku da će svaki napad na Iran imati regionalne i međunarodne posledice”, dodao je zvaničnik.

Istovremeno, iranski ambasador u UN pozvao je međunarodnu zajednicu da zatraži da SAD prekinu "svoje nezakonite i destabilišuće mere" u Zalivu.

Ambasador Madžid Taht Ravanči dodao je da Teheran ne traži rat, ali da će delovati da obezbedi svoju teritoriju, javio je Rojters.

Šef iranske diplomatije je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu naveo da su iranske snage gađale bespilotnu američku letelicu pošto je "uprkos ponovljenim upozorenjima preko radija ušla u iranski vazdušni prostor".

Sukob na pomolu? Tramp: Ovo je baš velika greška Irana!

Iran: Oborili smo američki dron!

Povezano

Sve vesti