mondo.rs,Tanjug

POSLE POLA VEKA: Obnova šetališta Lazaro Kardenas

Autor:

Posle 50 godina počela je rekonstrukcija šetališta "Lazaro Kardenas" na Novom Beogradu.

5
A- A A+
blok 45, novi beograd, dron Foto: Mondo/Goran Sivački

Potez koji povezuje blokove 45, 44 i 70 dobiće novu pešačku stazu, rasvetu, sprave za rekreaciju, a proširenja uz šetalište postaće sportski tereni i dečja igrališta.

Ko je Lazaro Kardenas

Lazaro Kardenas je bio meksički političar, osmi post-revolucionarni predsednik Meksika, i 44. od proglašenja nezavisnosti. U Meksiku njegovo ime nosi nekoliko gradova i opština, po jedna ulica u svakom većem gradu, te nekoliko autoputeva. Osim šetališta u Beogradu, njegovo ime nosi i jedna ulica u Madridu. U Madridu ima i spomenik jer je posle poraza republikanaca u građanskom ratu pružio utočište mnogima izbeglima pred Frankovom diktaturom.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže da je reč o šetalištu koje ide paralelno sa rekom i prolazi kroz sve blokove - 44, 45 i 70, što sve zajedno čini jedinstvenu rekreativnu površinu.

"Rekonstrukcija će se raditi po fazama, a ukupno će biti rekonstruisano 13 hektara površine u naredne dve i po godine. U prvoj fazi biće sređeno pet hektara, u drugoj dva i u trećoj šest hektara površine. Planirano je da se prva faza završi do kraja godine. Vrednost ovih radova je 112 miliona dinara dok su radovi za sledeće dve faze još oko 200 miliona dinara", rekao je on.

On je precizirao da rekonstrukcija podrazumeva, pre svega, optimizaciju površine pod betonom i asfaltom, a to znači da će zelena površina zameniti asfalt gde god to bude bilo moguće.

Pored toga, u jednom delu će biti zamenjena, a negde i rekonstruisana rasveta, postavljene nove kante za smeće, klupe.

Biće podignuta tri dečja igrališta, dva nova sportska terena, a sve će biti potpuno novo i bezbedno, u skladu sa standardima, kaže Stojčić za TV Prva.

Povezano

Sve vesti