mondo.rs

Skupština podržala povećanje putarine za 12 odsto

Autor:

"Putarina poskupljuje zbog izgradnje, razvoja i održavanja puteva"

37
A- A A+
autoput putarina putarine putovanje putnik putnici putevi u srbiji srpski putevi naplatna ramba saobraćaj Foto: MONDO/Mario Milojević

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas predlog izmena Zakona o korišćenju javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto.

Milena Tadić iz Ministarstva finansija kazala je na Odboru za finansije da se cena putarine povećava kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva.

Ona je napomenila da se izmenama Zakona o korišćenju javnih dobara delimično postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

Nove cene putarina se očekuju da počnu da važe 1. jula, a procena je da će predloženim povećanjem, ove godine prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Nov cenovnik:

Beograd – Niš: 896 dinara umesto 800

Beograd – Preševo: 1.220 dinara umesto 1.090

Beograd – Šid: 414 dinara umesto 370

Beograd – Novi Sad: 235 dinara umesto 210 dinara

Beograd – Subotica: 627 dinara umesto 560 dinara

Ljig – Preljina: 157 dinara umesto 140 dinara.

Ovo su pretpostavljene cene, izračunate na osnovu predloženog poskupljenja. U finalnom cenovniku će verovatno biti "zaokružene".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti