MONDO/Tanjug

Korak bliže ka početku gradnje Moravskog koridora

Autor:

Autoput od Preljine do Pojata, u dužini od 110 kilometara, povezaće pola miliona stanovnika

1
A- A A+
autoput, vožnja, saobraćaj, put, putovanje, putevi Foto: MONDO/Predrag Vujić

Pored povećanja cena putarine, skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je i predlog zakona kojim se omogućava početak izgradnje Moravskog koridora.

Miodrag Poledica iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da se predloženim zakonom o izgradnji Moravskog koridora obezbeđuje pravni osnov za realizuju tog projekta imajući u vidu da je projektno-tehničko dokumentaciju "prilično spremna".

On je dodao da je eksproprijacija zemljišta od Pojata do Kruševca u završnoj fazi i da je sada neophodno da se izabere strateški partner i finansijska sredstva kako bi se krenulo u izgradnju.

Moravski koridor, dužine 110 kilometara, prolaziće kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko pola miliona ljudi, a gravitira skoro milion. Uz to, ovaj autoput će povezati stanovnike opština Kraljevo, Trstenik i Kruševac sa Koridorom 10 i Koridorom 11.

"Ovaj koridor je podeljen na tri veće deonice, prva je od Pojata do Kruševca, dužine oko 26,5 km, srednja deonica koja je i najkompleksnija se proteže od Kruševca do Adrana, a treća je od Adrana do Preljine dužine 30,6 kilometara", istakao je Poledica.

Vrednost investicije je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama

Povezano

Sve vesti