mondo.rs

Zdravlje u malom pakovanju: Kajsije

Autor:

Divnog izgleda, lepe na oko i pune vitamina!

Zdravlje u malom pakovanju: Kajsije Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kajsije su pune hranljivih sastojaka, uz minimum kalorija. Jedna porcija, odnosno dve kajsije srednje veličine, imaju samo 34 kalorije.

Donosimo vam nekoliko dobrih razloga da ovog leta uživate u kajsijama.

Važni nutrijenti uz minimum kalorija

Dve sveže kajsije imaju 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, gram proteina i 1,5 grama vlakana. Odličan su izvor beta-karotena i luteina, važnih antioksidanasa koji štite od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Ali, ne bi trebalo da ih ljuštite. Kora je mekana, a upravo tu se nalazi najviše vlakana i drugih korisnih nutrijenata. Samo ih dobro operite…

Riznica antioksidanata

Pominjali smo već beta-karoten, ali kajsije su i odličan izvor vitamina A, C i E, moćnih antioksidanata, a sadrže i flavonoide, jedinjenja koja štite od hroničnih bolesti kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti.

Čuvaju vid

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A i E, beta-karotena u vitamina C, kajsije su odličan saveznik u očuvanju zdravlja oka i dobrog vida.

Usporavaju starenje

Moćni antioksidanti i vitamin C kajsije čine "prijateljem kože". Ovi sastojci štite kožu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine, uključujući i UV zrake. Osim toga, vitamin C neophodan je za stvaranje kolagena bez kojeg nema zategnute, jedre kože.

Dobre su za varenje

Kajsije su odličan izvor vlakana. Stotinak grama kajsija ima oko 3,3 grama vlakana koja su neophodna za dobro varenje, a pomažu i očuvanju zdravog nivoa šećera u krvi, piše Healthline.

Bogate su kalijumom

Ovo voće je odličan izvor kalijuma koji je neophodan za regulisanje mišićnih kontrakcija i hidrataciju organizma. Osim toga, pomaže i u ublažavanju nadutosti.

Pročitajte: Kako da znate da li vam nedostaje kalijuma

Pogledajte i bonus video:

Izvor: MONDO/Snaga bilja/Momčilo Antonijević

Povezano

Sve vesti