• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija od danas nije više na "sivoj listi" FATF-a!

Izvor Tanjug

Vlada Srbije saopštila je da se Srbija od danas zvanično više ne nalazi na listi država FATF-a sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (tzv. sivoj listi).

 Srbija skinuta ssa sive liste FATF-a Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na zasedanju održanom u Orlandu, u SAD, "FATF je pozdravio znacajan napredak Srbije na unapredenju sistema sprecavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i ukazao da je Srbija ojacala mehanizme u tom domenu", kao i da je uložila velike napore u sprovodenju Akcionog plana FATF-a u cilju da ispravi nedostatke u tehnickom i strateškom smislu.


Uzimajuci to u obzir, Srbija nije više pod monitoringom FATF-a u okviru daljeg uskladivanja sa standardima u oblasti sprecavanja pranja novca i finansiranje terorizma.

Na sednici na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije, ministarka pravde Nela Kuburovic izjavila je da je Srbija na najvišem politickom nivou posvecena borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma, što je prepoznao i FATF.

"Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajednicke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tacnog i objektivnog izveštaja", rekla je Kuburoviceva.

Pranje novca: Srbija skinuta sa "sive liste"

Ona je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana - 12 zakona je stupilo na snagu, izradeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, doneseno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata, a formirane su i nove institucije, kao što je Uprava za igre na srecu i promenjena je struktura postojecih institucija.

"Naš Koordinacioni tim za sprecavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na cijem celu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovic, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajucu pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima odredenim u FATF Akcionom planu“, istakla je ministarka pravde.

Ona je ukazala i da su najnovije izmene Krivicnog zakonika otišle korak dalje od zahteva u FATF-a Akcionom planu, što je "obezbedilo punu uskladenost s najvišim medunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Medunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma.

Ministarka Kuburovic je ponovo istakla da Srbija ostaje na najvišem politickom i institucionalnom nivou posvecena daljem unapredenju mehanizama za sprecavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da ce nova Nacionalna strategija za sprecavanje pranja novca i finansiranje terorizma bice usvojena do kraja godine, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gdghj

Lepo odete na zvanican sajt i lepo pise 6a Srbiju: "High-risk and other monitored jurisdictions"!

Bomba

Ko to kaze! Da vidimo papir!

Majarkna

Ćutali ste svi kad smo završili na toj crnoj listi...

special image