mondo.rs

Kako da ublažite mučnine u trudnoći

Autor:

Iako su za mamu vrlo neprijatne, mučnine u trudnoći obično ne ugrožavaju bebu. Evo kako da sebi olakšate vreme dok mučnine ne prođu same od sebe.

Kako da ublažite mučnine u trudnoći Foto: Guliver/Getty images, doble-d

Tačan uzrok trudničke mučnine nije poznat, mada postoje brojne teorije - od onih koje ga vide u promeni nivoa hormona, do onih koje glavni uzrok vide u promeni krvnog pritiska. Obično se govori o jutarnjoj mučnini, mada nema pravila - može da se javi u bilo koje doba dana.

Povišen nivo hormona u prvim mesecima trudnoće može da bude uzrok trudničke mučnine. Nakon prvog trimestra, nivo hormona biva izbalansiran, zbog čega mnoge trudnice počinju da se osećaju bolje nakon 12. ili 14. nedelje.

Morate da eksperimentišete kako biste pronašli šta vam olakšava mučninu. Međutim, imajte na umu da nekim ženama ništa ne može naročito da pomogne, osim da sačekaju da mučnina prođe sama od sebe. Ipak, ništa vas ne košta da pokušate nešto od ovoga:

Jedite redovno. Na svaka dva sata uzmite po neki zalogaj, čak i ako vam se ne jede. Prazan stomak je osetljiviji.

Ne prejedajte se - pun stomak je loš kao i prazan stomak, odnosno pogoršava mučninu.

Ujutru pojedite dva, tri slana keksa. Ne savetujemo da vam to zameni doručak, već da to prvo pojedete, a nešto kasnije doručkujte uobičajeno.

Birajte hladnu hranu - salate, jogurt, voće... su dobar izbor. Topla hrana ima jači miris, što će pogoršati mučninu.

Vodite računa o hidrataciji. Pijte dovoljno vode, a ako vam se čini da se od toga osećate naduto, jedite voće.

Pre spavanja jedite hranu koja sadrži proteine i ugljane hidrate - dobar izbor su musli sa mlekom ili jogurt i voće.

Hladna tečnost bolje deluje na jutarnju mučninu od toplijih napitaka. U pića dodajte kockice leda, ali pijte polako.

Otkrijte šta vam smeta i to izbegavajte. Nekim trudnicama smetaju jaja, nekima kafa, tunjevina... Sigurno ćete znati šta vam smeta kada pomirišete!

Umor pojačava mučninu - to je razlog zašto je kod nekih trudnica mučnina gora kako dan odmiče. Pokušajte da svako popodne odmorite barem deset minuta.

Povezano

Sve vesti