mondo.rs,Tanjug

Oglasio se premijer CG: Crkve pripadaju državi

Autor:

Danas se crnogorski premijer oglasio o Predlogu zakona o "slobodi veroispovesti" koji je izazvao oštre reakcije Srbije i rpskih zvaničnika.

32
A- A A+
Ostrog, manastir Foto: MONDO/Predrag Vujić

"Vlada Crne Gore neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori i to niko ne može osporavati",  rekao je danas crnogorski premijer Duško Marković.

"Od Venecijanske komisije, kroz mišljenje na Zakon, dobili smo potvrdu naše slobode, nezavisnosti i demokratskog potencijala. Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja - ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom", tvrdi Marković, prenosi RTCG.

On je o predloženom zakonu o slobodi veroispovesti govorio u Kolašinu na opšitnskoj konfereniji DPS.

Mišljenje VK, inače, još nije objavljeno, a trebalo bi da bude u ponedeljak.

Ključno, međutim, i s gledišta Srbije sporno je pitanje imovine SPC.

Prema tom predlogu, državi bi pripala sva crkvena imovina za koju nema dokaza da je vlasništvo SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je pozvao Vladu Crne Gore da povuče predloženi zakon, na šta mu je odgovoreno da "Srbija neće kreirati zakone u Crnoj Gori".

Međutim, predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužuje Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infrastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu Crnogorske pravoslavne crkve.

Povezano

Sve vesti