mondo.rs

Trudnice, polako s folnom kiselinom

Autor:

Gotovo sve trudnice uzimaju folnu kiselinu, ali ono na šta stručnjaci upozoravaju je da je uzimaju previše.

Trudnice, polako s folnom kiselinom Foto: Guliver/Getty Images/kjekol

Oko trećine trudnica uzima više suplemenata folne kiseline nego što im je potrebno, pokazala je nova studija. Uprkos tome što se toliko govori u uzimaju važnih prenatalnih suplemenata, najmanje deset odsto trudnica ima nedostatak važnih nutrijenata, poput vitamina A, D i E, B6, kao i cinka, magnezijuma i kalcijuma.

Kod žena koje uzimaju folnu kiselinu u trudnoći zabeležen ne znatno manji broj rađanja dece sa defektima poput spine bifide.

Elem, stručnjaci kažu da se ne može uneti previše folne kiseline, ali da velika količina ovog nutrijenta može da zamaskira nedostatak nekih vitamina, između ostalog vitamina B12, što može da dovede do oštećenja nerava.

Za slučaj da vam nije jasno čemu tolika priča o nutrijentima i folnoj kiselini – već u četvrtoj nedelji trudnoći, dok mnoge žene još uvek i ne znaju da su u drugom stanju, dolazi do zatvaranja kičmene moždine. Ukoliko se ne zatvori kako treba, deca mogu imati defekte na kičmi ili lobanji.

Međutim, da bi se kičmena moždina zatvorila kako treba, neophodno je da majčino telo stvara dosta novih ćelija, a folna kiselina omogućava upravo to.

Hrana poput oraha i zelenog lisnatog povrća, recimo, sadrži folate. I inače uglavnom dovoljno folata unosimo kroz ishranu, ali trudnicama je potrebno malo "pojačanje" u formi suplemenata.

Ipak, ova nova studija je pokazala da mnoge trudnice bespotrebno uzimaju preveliku dozu folne kiseline, čime može da se zamaskira nedostatak nekih vitamina i nutrijenata, što može da bude opasno po zdravlje majke i bebe.

Trudnice, redovno idite na lekarske preglede, uzimajte samo suplemente koje vam lekar preporuči i u dozi koju vam propiše – dakle, ništa na svoju ruku!

Povezano

Sve vesti