mondo.rs

Znaci da treba malo da smanjite tuširanje

Autor:

Nije dobro ako se previše često tuširate, a evo kako da znate da li je to slučaj kod vas.

Znaci da treba malo da smanjite tuširanje Foto: Guliver/Getty Images/Choreograph

Naravno da treba da se tuširate redovno i da održavate higijenu, ali ni u tome ne treba preterivati jer nije dobro za kožu. Ako niste sigurni da li se previše često tuširate, evo nekih znakova koji pokazuju da je tako.

Koža vas svrbi

Nije nimalo prijatno to što vas koža maltene non-stop svrbi. Ali, tuširanje može da bude krivac za to jer često pranje kože ispira prirodne proteine, masti i ulja koja štite kožu. A kada se to ispere, javlja se svrab...

Treba vam tuširanje i posle najmanje fizičke aktivnosti

Jasno je da posle treninga treba da se istuširate, ali ako to morate da uradite i nakon vežbi od pet minuta, verovatno se previše često tuširate.

Koža vam je suva

Niko ne voli suvu kožu jer svrbi, peruta se i ne izgleda baš lepo. Uzroci suve kože mogu da budu razni, a jedan od njih je i preterano često tuširanje. Ako je to slučaj kod vas, koža vam je suva i ne vidite neki očigledniji razlog, možda je tuširanje krivac.

Kao što smo već rekli, tuširanjem se sa kože skidaju i prirodna ulja, a ako to radite mnogo često, koža se isušuje.

Koža vam je crvena

I ne samo što je crvena, već i iritirana. Razlog? Previše često se tuširate!

Postoji više slojeva kože, a uloga jednog od njih je da nas zaštiti od iritanata. Ako se tuširate češće nego što bi trebalo, skidate ovaj zaštitini sloj, ostavljajući kožu izloženom iritantima, zbog čega se javlja crvenilo.

Tuširajte se redovno, ali ne preterujte ni u tome... 

Povezano

Sve vesti