mondo.rs

Ovo su najkvalitetniji automobilski brendovi i modeli

Autor:

Istočnjaci u vrhu brendova, a jedan "Nemac" drži titulu u "pojedinačnoj" automobil

Ovo su najkvalitetniji automobilski brendovi i modeli Foto: MONDO/Marko Tanasković Automobila marke Dženesis

Studija kompanije J. D. Power, koja ispituje kvalitet proizvoda, pokazala je da su automobili korejskog brenda Dženesis (Genesis) najkvalitetniji u svetu automobilske industrije.

Ovaj luksuzna marka Hjundaijeva, koja je i prošle godine bila na vrhu, dobila je ocenu 63 koja označava da su vlasnici ovih automobila prijavila ukupno 63 problema na 100 novokupljunih automobila.

Da Korejci prave kvalitetna vozila dokazali su Kia (70) i Hjundai (71), koji su našli na drugom i trećem mestu.

Iako je ovo istraživanje rađeno za američko tržište, iznenađuje odličan rezultat lokalnih brendova posebno ako se zna da pojam "Made in USA" nije ranije bila garancija kvaliteta. Tako su u prvih 12 završili Ford (83), Linkoln (84), Ševrolet (85), Dodž (90), Bjuik (92) i GMC (94).

Kako je reč o prijavljenim greškama, moguće je i da su im domaći kupci oprostili oprostili neke greške.

Industrijski prosek iznosi 93 greške na 100 automobila.

Dobar rezultat su postigli i Japanci – Nisan (86), a Leksus i Tojota po 90.

Koliko su američke marke pozitivno iznenadile, toliko su Evropljani negativno.

Najbolji su Mercedes-Benc i Porše sa 94, odnosno 96 problema na 100 vozila. Slede BMW sa 102 i Audi sa 106 problema. Na dnu liste su Alfa Romeo (118), Micubiši (121), Lend Rover (123) i Jaguar (130).

Autori su napomenuli da se Fijat i Tesla nisu našli na listu zbog malog uzorka.

911, pa ostali…

U pojedinačnoj konkurenciji vladar je Porše 911 sa samo 58 prijavljenih kvarova.

Od najboljih po kategorijama, izdvojićemo globalne modele – Kia Rio je najbolji mali automobil, a BMW serije 2 najbolji mali premijum model. Mini je najbolji u kategoriji kompaktni sportisko model, a Mercedes CLS u segmentu premijum limuzina srednje veličine.

Što se tiče SUV i krosover modela, najbolji u svojim kategorijama su Kija Sportidž, BMW X4, Hjundai Santa Fe i Leksus RX.

Kupci su se najviše žalili na info-zabavne sisteme, greške u farbanju, nekarakteristične zvukova obibljenja i kočnica, kao i prerano paljenje lampice "check engine", koja zahteva odlazak u servis.

MONDO TV: PORŠE 911 NA SAJMU AUTOMOBILA

Izvor: MONDO

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti