SRNA

Kosovo u Sarajevo dolazi kao "nedefinisani subjekt"

Autor:

Kosovo će na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi učestvovati kao "nedefinisani subjekt sa fus notom", rečeno iz Predsedništva BiH.

0
A- A A+
Milorad Dodik Foto: SRNA

 "Predsedništvo BiH na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi /SEECP/ nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će učestvovati kao nedefinisani subjekt sa fus notom", saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

"Sad se setili"

U saopštenju se ističe da poziv uputilo Prtedsedništvo BiH, a ne srpski član Predsjedništva, koji ovaj poziv nikada ne bi uputio da nije reč o ranije dogovornom formatu sastanka. "BiH je od ranije predsedavala ovim procesom u kojem je bilo i samoproglašeno Kosovo, ali to izgleda nikome nije zaokupljalo pažnju dok u Predsedništvo nije došao Milorad Dodik", naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

U saopštenju se pojašnjava da je učešće Prištine, na koju je kao adresata i otišao poziv, u ovom procesu rešeno je još 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, kao što su Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH. Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom.

Bez iznenađenja u SNSD: Dodik forever

Iz Dodikovog kabineta pojasnili su da su to rešenje prihvatile i sve druge učesnice procesa, te da to pravilo važi samo za ovaj forum.

Haradinaj: "Dodik države" na Kosovu neće biti

"Dakle, niko nije pozvao nezavisnu državu Kosovo. Pozvano je Kosovo kao nedefinisan subjekt uz saglasnost svih država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a među njima je i BiH, i poziv nije upućen liderima", naglašavaju iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH povodom pisanja pojedinih medija iz Federacije BiH da je Dodik uputio "zvanični poziv predsedniku Republike Kosovo Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a koji se održava u BiH".

Dačić: Otkazivanje Pariza poraz, ali najmanje Srbije

Povezano

Sve vesti