mondo.rs,Tanjug

Tači preti: Ako ne bude sporazuma, idemo u opasnu zonu

Autor:

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da ukoliko ove godine ne bude postignut pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije može doći do opasne zone i destabilizacije celog regiona.

29
A- A A+
hašim tači Foto: Mondo/Goran Sivački

"Želimo da jednom zauvek razjasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, tačne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku, pre svega SAD i EU. Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne zaključimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu zonu ovih odnosa koji mogu destabilizovati čitav region", rekao je Tači u govoru na konferenciji "Glas naroda o 'Velikom finalu' između Kosova i Srbije".

Haradinaj opet preti: Ako nas Beograd ne prizna...

Naglasio je da, kako je rekao, nažalost, situacija i nedavni događaji nisu obećavajući i da se situacija ne menja.

"Uprkos nedavnim inicijativama za odblokiranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i perspektive postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je najveći potencijalni rizik za sigurnost i stabilnost Kosova", rekao je on.

"Svi mi ovde smo svesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da jednom za svagda okončamo odnose između nas i Srbije. Vreme nije naš saveznik. Status kvo u ovim izveštajima sa Srbijom je nestabilan. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 odsto ispitanika protiv statusa kvo", rekao je Tači.

On je naveo da kao predsednik Kosova ima moralnu dužnost da učini sve da pomogne da se Albanci koji žive u Preševskoj dolini pridruže Kosovu na potpuno miran i demokratski način.

Povezano

Sve vesti