mondo.rs

Posle ovoga ćete kafu voleti još više!

Autor:

Ne samo što kafa može da vam pomogne da se razbudite, već može i da vam pomogne da smršate.

Posle ovoga ćete kafu voleti još više! Foto: Guliver/Getty images Plus/iStock/AntonioGuillem

Zar ne bi bilo divno da možete da uživate u svom omiljenom napitku i da mršavite? Izgleda da i možete.

Naučnici sa Univerziteta u Notignamu su otkrili da konzumiranje kafe stimuliše "braon masti".

Reč je o mastima koje generišu toplotu, a tek relativno nedavno, 2009. godine, otkriveno je da te masti postoje i kod odraslih – do tada se mislilo da ih imaju samo bebe.

Radeći studiju na miševima, naučnici su utvrdili da što je niža temperatura, to miševi proizvode više braon masti. A isto je kasnije otkriveno i kod odraslih ljudi...

Elem, što više braon masti imate, to je bolja osetljivost na insulin, što znači i da su manje šanse za nakupljanje masti na stomaku.

Zahvaljujući tom novom otkriću, naučnici veruju da kafa može da pomogne u mršavljenju, tako što će stimulisati rezerve braon masti, ubrzavajući sagorevanje kalorija.

"Braon masti rade na drugačiji način od ostalih masti i proizvode toplotu sagorevajući šećer i masti, često kao odgovor na hladnoću", objašnjava profesor Majkl Sajmonds. "Povećanje aktivnosti ovih masti poboljšava kontrolu šećera u krvi, ali i poboljšava nivo lipida i brže sagoreva kalorija, ubrzavajući mršavljenje".

Iako su definitivno utvrdili da kafa zagreva braon masti, naučnici još uvek nisu sigurni kako i zašto – da li to radi kofein ili neka druga supstanca?

U narednom periodu, tim će sprovesti istu studiju sa kofeinskim suplementima, da bi utvrdili da li će rezultati biti isti.

Povezano

Sve vesti