mondo.rs

Kolekcija automobila diktatorovog sina ide na doboš

Autor:

Najekskluzivniji primerak: Lamborgini Veneno Roadster, vredan oko pet miliona evra

Kolekcija automobila diktatorovog sina ide na doboš Foto: promo/Lamborghini Automobili SpA

Teodoro Nguema Obiang Mangue, poznatiji kao Teodorin, sin je predsednika Ekvatorijalne Gvineje, koji je u mladosti pohađao francuske privatne škole, a proveo je i celih pet meseci na jednom univerzitetu u kalifornijskom Malibuu.

Sin predsednika je bio i na brojnim političkim pozicijama, a svakako je najviša zamenik predsednika ove afričke zemlje.

Teodorin se tereti da je državu oštetio za stotine miliona evra, koje je trošio na luksuzne nekretnine i automobile.

Njegov vozni park, koji se sastoji od 25 ekstremno skupih modela, procenjuje se na više desetina miliona evra.

Deo kolekcije je još 2016. godine zaplenila švajcarska vlada zbog zloupotrebe državnih fondova i oni će krajem septembra biti ponuđeni na aukciji.

Zainteresovani kupci će moći da biraju između Lamborginija Veneno Roadster (procenjenog na oko pet miliona evra), Ferarija LaFerrari (procenjenog na oko 2,5 miliona evra), Bugati Vejrona, Kenigsega One:1 i Meklarena P1.

Pomenuti Lamborgini je samo jedan od deset ikad proizvedenih, a odlikuje se pogonom snage 750 KS, udrzanjem do "stotke" za ispod tri sekunde i maksimalnom brzinom od 355 Km/h.

Pored ovih ekskluzivnih modela, tu su i modeli Bentlija, Poršea, Maseratija i Majbaha.

Na sajtu aukcijske kuće možete videti deo kolekcije.

Očekuje se da će od prodaju biti prikupljeno više od 12 miliona evra, a sva sredstva će biti iskorišćena za socijalne programe osiromašene Ekvatorijalne Gvineje.

Inače, ovo nije prvi put da se diktatorovom sinu plene automobili. Francuske vlasti su mu 2011. oduzele dva Vejrona, Ferarije Enco i 599 GTO, Maserati MC12, Porše Kareru GT, kao i neke druge. Svi oni su prodati na akciju za više od tri miliona evra, prenosi portal CarBuzz.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti