Tanjug

Srpska: Ako ne može rezerva MUP-a, može Žandarmerija

Autor:

Ako Srpska ne može da u BiH ima rezervni sastav policije, formiraće Žandarmeriju, po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svetu, izjavio je danas premijer Srpske, Radovan Višković. Reagovala Ambasada SAD.

4
A- A A+
policija,banjaluka,srpska,policija srpske,protest,pravda za davida Foto: MONDO/Vedran Ševčuk Ilustracija

"Povućićemo iz procedure zakon o rezervnom sastavu policije Srpske, ali već imamo smernicu kako dalje i mi ćemo naše bezbednosne snage osposobiti da štite građane, a te snage zvaće se onako kako se zovu u svakoj državi", rekao je Višković, prenosi RTRS.

Amerikanci "traže objašnjenje"

Ambasada SAD u BiH je kao "korak u pravom smeru" pozdravila povlačenje odredbi kojima je bilo predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, jer "ne doprinosi rešavanju transnacionalnih pitanja, poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprineti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini". Ali, piše u saopštenju, "tražimo dodatne informacije od MUP RS o tome da će Jedinica za podršku promeniti naziv u Žandarmerija koja se definiše kao vojna komponenta za primenu zakona", naglasili su iz Ambasade SAD.

Svet zabrinut: Srpska nabavlja puške za policiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske odustalo je od uvođenja rezervnog sastava policije i da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbednosne izazove sa kojima se suočava, uključujući veliki broj ilegalnih migranata.

Tako će, radi boljeg funkcionisanja jedinice za podršku biti promijenjen naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Povezano

Sve vesti