Tanjug

Beograd se odužuje Krasnovu i Mići Orloviću

Autor:

Na dnevnom redu današnje sednice beogradskog parlamenta su, između ostalog, predlozi odluka o podizanju spomenika despotu Stefanu Lazareviću, ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu i čuvenom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću.

0
A- A A+
kikinda, ulica, drvored Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Spomenik Mići Orloviću će biti podignut na inicijativu Radio televizije Srbije, a nalaziće se ispred zgrade javnog servisa u Takovskoj 10, navodi se u obrazloženju odluke.

Miloje Mića Orlović bio je televizijski voditelj, novinar i urednik koji je karijeru počeo kao student u radiju Studentski grad, a nastavio u Televiziji Beograd gde je postao jedan od najpoznatijih televizijskih voditelja.

Javno bicikiliranje s privatni mpartnerom

Većinom glasova usvojen je Predlog odluke o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvođenja sistema javnih bicikala u Beogradu i to je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jedna od najznačajnijih odluka. "Beograd je jedan od retkih gradova koji nema javna bicikla, a projekt predviđa 100 stanica za parkiranje tog prevoznog sredstva", rekao je Vesić. On je kazao da sada postoji oko 100 kilometara biciklističkih staza, a da je plan da se izgradi još 20 kilometara. Kompanija koja uđe u javno-privatno partnerstvo sa Gradom Beogradom dobiće kako je rekao, do 75 odsto vlasništva, a bicikli će biti obični i električni, ali trotineti nisu predviđeni jer za sada u Srbiji ne postoji zakonska regulativa za to prevozno sredstvo.

U istoriji srpske i jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi voditelj televizijskog Dnevnika.

Naziv će promeniti i dosadašnja Bojanska ulica na Vračaru. Ubuduće će nositi ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Ulica Velimira Bate Živojinovića.

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović izrazila je zadovoljstvo što će jedna ulica na Crvenom krstu poneti ime velike glumačke legende.

"Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, Kompanija Borba, magazin Bazar i Goran Vesić, kao građanin gradske opštine Vračar, pokrenuli su inicijativu da jedna od ulica u opštini Vračar dobije naziv po Velimiru Bati Živojinoviću", rekla je ona.

Istakla je da je Velimir Bata Živojinović svojim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije.

Gradski odbornici su na današnjoj sednici usvojili i odluku o izmeni i dopuni odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta u opštinama Rakovica i Čukarica, kao i odluku o izmeni naziva ulica na teritoriji opštine Zemun.

Odbornici su raspravljali i o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom redu i dopuni Odluke o određivanju komunalnih delatnosti, a na dnevnom redu je i nekoliko predloga planova detaljne regulacije od važnosti za razvoj grada.

Beograd: Ulica Dobrice Ćosića umesto Zadarske ulice

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas Predlog odluke o završnom računu budžeta za 2018. godinu i još tridesetak drugih predloga izveštaja i izmena akata, a u radu nije učestvovala opozicija.

Podsekretar Sekretarijata za finansije Milomir Đurović rekao je da je budžet prošle godine ostvario prihode od 104,6 milijardi dinara, što je 98,4 odsto od planiranih.

"Rashodi su iznosili 95,810 milijardi dinara, a suficit koji je prenet u ovogodišnji budžet iznosio je nešto više od osam milijardi dinara", rekao je Đurović.

Vesić je rekao da je u planu i "otvaranje rečnog linijskog saobraćaja jer postoje delovi grada koji se mogu povezati na taj način".

"Kao Grad smo organizovani da nam u prioritetu budu pešačke zone, odnosno pešaci i biciklisti jer je to civilizacijsko dostignuće", rekao je on.

Istakao je da će, izmenom Odluke o javnim parkiralištima biti obeležena mesta za snabdevanje na obodima pešačkih zona i da će se ona štititi potapajućim stubićima a da će se kontrola ulazaka i izlazaka obavljati elektronskim putem.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima u svojini Grada kojom je predviđeno da se uvedu licencirani procenitelji vrednosti imovine i mogućnost da se cena imovine posle prve neuspele prodaje smanji na 80 odsto, a u trećem pokušaju i na 60 odsto. ;

Tagovi:

Povezano

Sve vesti