Tanjug

PROTERUJEMO PLASTIKU: U Srbiji 3.000 tona kesa manje

Autor:

Prošle godine na tržište Srbije plasirano je 4.304 tone plastičnih kesa, što je za 3.000 tona manje nego godinu dana ranije, analiza je nadležne agencije.

4
A- A A+
kese Foto: MONDO

U Izveštaju o plastičnim kesama, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, navodi se da je od ukupne količine plasiranih kesa u prošloj godini sa aditivima za oksidaciju i biorazgradnju plasirano 3.913 tona kesa.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u izjavi za Tanjug objasnio je da iako su podaci ponekad različiti (izveštaj Agencije sačinjen je na osnovu podata unetih od strane korisnika informacionog sistema), rezultati su ohrabrujući jer svi podaci svedoče o tome da na prostoru Srbiji imamo draštično manju upotrebu plastičnih kesa.

Ubili smo još jednog kita - s 40 kg plastičnih kesa

"Na kraju bez obzira koliko smo uvezli sirovine, koliko smo proizveli i distribuirali plasticnih kesa u trgovinske lance i radnje - ključni podatak je koliko je prodato plaštičnih kesa građanima i taj podatak je baziran uglavnom na podacima trgovinskih lanaca a on govori da je nekih 70 posto manje prodatih plastičnih kesa nego u periodu kada nismo imali naplatu kesa", rekao je on.

Za spas planete - PROTIV plastičnih kesa! (GRAFIKA)

Trivan je ocenio da je cilj postignut i dodao da bi voleo da novac koji od prodaje plastičnih kesa ostvare trgovinski lanci bude upotrebljen za zaštitu životne sredine u tim firmama.

On je građanima zahvalio što razumeju da ne treba kupovati plastične kese i da su cegeri odlična opcija, kojom se štedi i čuva životna sredina.

"Država i Ministarstvo imaju nadležnost da potpuno zabrane proizvodnju plastičnih kesa međutim želeli smo prvo da vidimo da li se razumemo sa trgovinama i građanima i evo - odlično se razumemo", rekao je Trivan.

Povezano

Sve vesti