MONDO/Agencije

SzS: Beograd propada zbog manje investicija a ne kiše

Odbornička grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda ocenila je danas da teškoće u funkcionisanju glavnog grada nisu posledica elementarnih nepogoda već da je glavni razlog za to nedovoljno ulaganje u infrastrukturu.

38
A- A A+
Poplava u Ovči Foto: Kurir Poplava u Ovči

Odbornik SzS i predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, je rekao da poplave koje su se dogodile pre nekoliko dana nisu posledica obilnih kiša već činjenice da su nedovoljna ulaganja u izgradnju ali i održavanje komunalne infrastrukture.

On je kao primer naveo da je u sve investicije u gradu prošle godine uloženo 76 miliona dinara a da su nekadašnje gradske vlasti od 2008. godišnje investirale u proseku oko 250 miliona dinara.

"Ako sad ulažete 76 miliona a nekada 250 miliona, naravno da stvari ne funkcionišu", rekao je Đilas.

On je negirao tvrdnje aktuelnih vlasti da nekadašnja uprava Beograda nije pravovremeno ulagala novac u kišnu i običnu kanalizaciju i naveo da je na godišnjem nivou ulagano oko 200 miliona dinara samo u održavanje i izgradnju kišne kanalizacije.

Vučić: Ljudi, nevreme je bilo, niko nije kriv! (VIDEO)

"Za pet godina izgrađen je 91 kilometar a rekonstruisano 98 kilometra kanalizacije. U istom periodu izgrađeno je 59 kilometra kišne kanalizacije kao i crpna stanica u Krnjači", rekao je Đilas.

Đilas je dodao da upravo zbog nedovoljnog ulaganja propadaju i druga gradska preduzeća kao što su Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd i Gradska čistoća.

Zamenik gradonačelnik Goran Vesić je na sednici Skupštine Grada Beograda odgovorio da je u periodu od 2008. do 2013. godine ulaženo 894 miliona dinara, a od 2014. do 2019. godine uloženo 1,3 milijarde dinara.

Razlika je očigledna jer je, osim većih ulaganja u izgradnju novih postrjenja, sadašnja gradska vlast dala je 422 miliona dinara za rekonstrisanje postojeće kanalizacione stanice: na Dorćolu, u Karađorđevoj ulici, Gazeli, Starom sajmištu, Revi, Galovici i Retenziji, izjavio je Vesić.

On je najavio da će ove godine Grad uložiti u još dve pumpe u Karađorđevoj ulici i u novu kanalizacionu stanicu na Savskom tgu.

Vesić je podsetio i da je Evropskom investicionom bankom potpisan je ugovor za kredit od 35 milona evra, a Grad će uložiti još 13 miliona dinara za izgradnju kanalizacije u naseljima na levoj obali Dunava, koja će početi u februaru ili martu sledeće godine.

EPS demantuje gradonačelnika: Nije struja bila problem!

Šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je rekao da završni račun gradskog budžeta pokazuje da nije izvršeno 12 milijardi dinara, ali da podaci pokazuju da se nije štedelo na reprezentaciji i automobilima već na investicijama.

Gradonačelnik: Za poplavu na autoputu krive su pumpe

Jovanović je rekao da grad prikazuje lažni suficit jer je realizovano svega 58 odsto planiranih investicija.

"To znači da 42 odsto obećanja Srpske napredne stranke nije realizovano", rekao je on.

U BORČI KATASTROFA: Spasioci izvukli sedmoro ljudi

Jovanović je rekao da je još 2015. godine usvojen akcioni plan koji je ukazivao da će u narednom periodu biti 40 odsto više padavina ali da nije adekvatno reagovano na tu informaciju.

"Gde je 313 miliona dinara za kišnu kanalizaciju", upitao je Jovanović i ukazao da se završni račun gradskog budžeta Beograda usvaja bez izveštaja revizora, što je nedopustivo.

Povezano

Sve vesti