mondo.rs

Koja dijeta je najbolja za mršavljenje

Autor:

Toliko je različitih dijeta koje vam "obećavaju" da ćete se napokon rešiti viška kilograma. Koja od njih je najbolja?

Koja dijeta je najbolja za mršavljenje Foto: Guliver/Getty Images/sangriana Ilustracija

Ako spadate u osobe koje su probale mnoštvo različitih dijeta, ne biste li napokon imali liniju iz snova, verovatno ste se bar nekad zapitali koja je to "savršena" dijeta koja će konačno dati željene rezultate.

Žao nam je što moramo to da vam kažemo, ali ne postoji "jedna, najbolja, savršena" dijeta, pokazala je nauka. To ne znači da ne postoji dijeta koja konkretno vama može da pomogne da smršate, već da ne postoji jedna dijeta koja se može proglasiti najboljom jer jedna dijeta ne može da "radi" kod svih.

Za potrebe studije, naučnici su pratili nivo glukoze kod 1.100 odraslih ljudi pre i posle uobičajenih obroka. Uprkos tome što su jeli identične obroke, naučnici su utvrdili da organizmi reaguju različito – čak i ako su 60 odsto učesnika studije bili identični blizanci.

To je naučnike navelo na zaključak da ne postoji jedna dijeta koja svima odgovara i koja svima može da pomogne da smršaju.

"Čak smo i mi bili iznenađeni rezultatima", kaže epidemiolog, profesor sa Kraljevskog koledža u Londonu, Tim Spektor. "To što postoje neke dijete i preporuke za ishranu, ne znači da će i vama odgovarati",

Naučnici su utvrdili i da je nivo glukoze najbolji pokazatelj kako nečiji organizam reaguje na određenu hranu.

"Trebalo bi da personalizujemo dijete, umesto da pokušamo sve ljude da uguramo u cipele iste veličine", kaže prof. Spektor.

I neke ranije studije su pokazale da ne možemo svi da slušamo iste savete "jedi ovo, nemoj ono".

"Na individualnom nivou, znamo da ne postoji jedna dijeta koja odgovara svima, pa čak ni jedna dijeta koja će osobi odgovarati tokom celog života", rekla je ranije grupa nutricionista za stručni časopis "Lanset".

Pošto ne možete sami da izmerite nivo glukoze pre i posle svakog obroka kod kuće, da biste utvrdili koliko vam neke namirnice (ne) prijaju, preostaje vam jedino da dobro oslušnete svoje telo i signale koje vam šalje.

Povezano

Sve vesti