mondo.rs

Muškarci, pažnja!

Autor:

Brza hrana će vam doći glave.

Muškarci, pažnja! Foto: Guliver/Getty images, AndreyPopov

Sve više parova u svetu suočava se sa problemom infertiliteta. Problem poprima tolike razmere, da su čak poslednjih godina promenjene i referentne vrednosti za "normalan" spermogram.

Donja granica koncentracije spermatozoida potrebnih za prirodno začeće je, prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, sa 40 spuštena na 20 miliona po mililitru.

Broj, pokretljivost i kvalitet spermatozoida od ključne su važnosti za začeće, a način ishrane značajno utiče na to.

Nedavno istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je da brza hrana snižava broj spermatozoida i kod mladih, zdravih mušakaraca.

Naučnici su analizirali uzorke 2.935 vojnika starosti između 18 i 20 godina, a od njih se očekivalo i da popune anketu o navikama u ishrani.

Ispostavilo se da oni koji se drže "zapadnjačke dijete", odnosno čija se ishrana zasniva na crvenom mesu, belom hlebu i gaziranim, zašećerenim napicima imaju najmanje spermatozoida, dok su najviše imali oni čija se ishrana zasnivala na ribi, piletini, voću i povrću.

Vegetarijanci su bili "negde između".

Nivo hormona pokazao je da ishrana zasnovana na brzoj hrani nanosi bukvalno nepopravljivu štetu kad je u pitanju kvalitet spermograma, prenosi "San".

MONDO TEMA: Kako izgleda jedna procedura vantelesne oplodnje

Povezano

Sve vesti