mondo.rs,Tanjug

VRELI TALAS stiže u Evropu: Biće preko 40!

Autor:

Izuzetno visoke temperature u Evropu će stići sa Pirinejskog poluostrva i iz zapadne Sahare.

29
A- A A+
leto, prvi dan leta, lepo vreme, vrućina Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U Evropu ove sedmice stiže ekstremni toplotni talas koji bi mogao da obori rekorde za jun, a izuzetno visoke temperature će pogoditi posebno zapadni deo kontinenta.

Prema najnovijim predviđanjima, kako prenosi "Severe Weather"  najviše će biti pogođeni delovi Španije i Francuske, gde će temperature preći 40 stepeni.

Kako se navodi, vrućine počinju danas na severu Španije, u Francuskoj kao i na severu Italije, a vrhunac toplotnog talasa u Evropi se očekuje u četvrtak, prenosi "Index.hr."

Mjestimično, temperature bi u Španiji i Francuskoj mogle da pređu i ekstremnih 46 stepeni.

Poslednji dan toplotnog talasa u većini zemalja trebalo bi da bude petak, nakon čega bi nad Evropom trebalo da počne da deluje hladni front.

U PARIZU HLADNE SOBE

Francuska se sprema za "potencijalno opasan" toplotni talas koji bi mogao dostići rekordne temperature za jun, a vlasti u Parizu postavile su "hladne sobe" u opštinskim zgradama, otvorile bazene za noćno kupanje i postavile dodatne česme za piće.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je juče za "Žurnal du Dimanš" da će čak osam bazena biti otvoreno posle 22 časa tokom talasa vrućina, kupanje će biti dozvoljeno u kanalu Vilet i tri privremena bazena biće otvorena u gusto naseljenim četvrtima glavnog grada, prenio je Rojters.

Pijaća voda deliće se beskućnicima, a škole u Parizu i okolini podstiču učenike da nosu vodu sa sobom i stavljaju kremu za sunce.

Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabeleženih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine.

"Potencijalno opasan toplotni talas će zahvatiti veliki pojas zapadne i severne Evrope ove nedelje", piše sajt AcuWeather.

Relativno visok nivo vlažnosti znači da će subjektivn osećaj biti da je 47 stepeni, dodaju meterolozi.

Povezano

Sve vesti