mondo.rs

Hara "dečji" virus, a simptomi su slični gripu

Autor:

Ovih dana domovi zdravlja su puni dece sa visokom temperaturom i simptomima sličnim gripu, a evo o čemu je reč.

Hara "dečji" virus, a simptomi su slični gripu Foto: Guliver/Getty Images/Sasha_Suzi

Srećom, nije grip u pitanju već virusi koji nisu ništa neobično za ovo doba godine.

"To su obično prehladice, rinovirusi sa temperaturom i najčešće se tretiraju bez antibiotika. Neko ima i proliv, a neko upalu gornjih disajnih puteva, ali uglavnom se radi o stanju koje prođe za dva do tri dana", rekla je za "Telegraf" dr Dragoslava Mišetić iz Doma zdravlja Palilula.

Kako kaže, u domovima zdravlja se ne beleži nikakav porast bolesnih, barem kada su odrasli u pitanju.

"Kod dece je drugačije jer su u kolektivu. Umesto da ih ostave dva dana kod kuće da odleže, roditelji ih vode u vrtić, pa se uz klimu virusi još brže šire".

Doktorka Mišić navodi da Amerikanci ovakve prehlade nazivaju "common cold", odnosno običnim prehladama kod kojih se preporučuje simptomatska terapija.

"Preporučuje se što više supe jer one oblažu gornje disajne puteve, čine ih malo sluzavijim, smanjuju grebanje u grlu. Uz to, obavezno mirovanje dva-tri dana i ne odvoditi decu u kolektiv", zaključuje dr Mišetić u izjavi za "Telegraf".

Kako da ojačate imuni sistem i izbegnete prehladu usred tropskog talasa?

Faktor koji utiče na to je dovoljno sna (osam sati dnevno), jer dok spavamo ćelije imunog sistema dolaze do naših limfnih čvorova gde se bore protiv infekcije. Naučnici su utvrdili da su ljudi koji su primili vakcinu i spavali osam sati dnevno imali duplo više antitela od onih koji su primili vakcinu i nisu spavali dovoljno, piše flipboard.com.

Dobro izbalansirana ishrana održavaće vaš imuni sistem u ravnoteži. Proteini su ključni u formiranju ćelija imunog sistema. Proteini sadrže aminokiselinu L karnitin koji je odličan u borbi protiv bolesti.

Što se tiče minerala i vitamina, cink je pokupio najveće hvalospeve. Kod prehlade, on ublažava simptome i prehlada traje mnogo kraće. Hrana bogata cinkom kao što su crveno meso, morski plodovi i cele žitarice i suplementi cinka mogu da spreče ili ublaže ozbiljnije infekcije.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti