mondo.rs,mondo.me

Evo ko u regionu ima najskuplji hleb, duvan i alkohol

Autor:

Cene hrane, piće i duvana u novom istraživanju Eurostata koji je objavio Monstat, varirale su među evropskim zemljama. Evo gde se nalaze Crna Gora, Srbija, BiH...

14
A- A A+
balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

Istraživanje Eurostata pokazalo je da je Crna Gora u regionu najskuplja u tri od šest kategorija, a najjeftinija u jednoj.

Istraživanje pokazuje i da su hleb i žitarice najskuplje u Crnoj Gori, gde su 74 odsto EU proseka i skuplje su četiri procenta u odnosu na Srbiju i Albaniju, a tri u odnosu na BiH, preneo je Dan.

Prema navodima podgoričkog dnevnika alkoholna pića u Crnoj Gori su 106 odsto EU proseka i samim tim su najskuplja u zemljama regiona koje su kandidati za EU.Skuplja su nego u Albaniji šest odsto, Srbiji 22 odsto, a u Severnoj Makedoniji i BiH 34 odsto!

Iako je duvan u Crnoj Gori tek 50 odsto proseka EU, skuplji je za pet odsto u odnosu na BiH, osam odsto u odnosu na Srbiju, deset odsto u odnosu na Albaniju i 21 odsto u odnosu na Severnu Makedoniju! 

Severna Makedonija je najjeftinija zemlja u pet od šest kategorija, navodi Dan. Samo kad su u pitanju hleb i žitarice jeftinija je Rumunija.

Meso u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji je najjeftinije u regionu i u EU, i iznosi 62 odsto proseka, odnosno jeftinije je za 38 odsto nego u EU.

Nova poskupljenja u Srbiji: "Skaču" cene struje, goriva i gasa

Mleko, sir i jaja su u Crnoj Gori 83 odsto EU proseka i jeftiniji su u odnosu na Srbiju četiri procenta i Albaniju 11 odsto, dok su u odnosu na Makedoniju skuplji 12 procenata, a BiH dva odsto.

Prikazani rezultati zasnivaju se na istraživanju koje se sprovodi u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojim se prikupljaju cene za oko 440 uporedivih proizvoda, omogućavajući zemljama da prikupe cene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda. Projekat PKM sprovodi se pod rukovodstvom EUROSTAT-a i OECD-a. Rezultati istraživanja su iskazani preko„indeksa nivoa cijena koji omogućavaju poređenje nivoa cena među zemljama u odnosu na prosjek Evropske unije, piše Dan.

Ako je indeks nivoa cena veći od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa prosekom EU, a ako je indeks nivoa cena manji od 100, zemlja se smatra relativno jeftinijom u poređenju sa prosekom EU.

U 2018. godini nivoi cena za hranu, piće i duvan značajno su varirali među evropskim zemljama piše u istraživanju Eurostata koje je objavio Monstat.

Cene hrane i bezalkoholnih pića, u koje spadaju hleb i žitarice, meso i mleko, sir i jaja, u Crnoj Gori su niže od projeka u zemljama Evropske unije za 22 procenta. Alkoholna pića su iznad proseka EU za šest odsto, dok je cena duvana duplo jeftinija nego u Evropskoj uniji, za čiji je ulazak Crna Gora potencijalni kandidat, pokazuje istraživanje Eurostata o komparativnom nivou cena 37 evropskih država za 2018. godinu.

Grupu od 37 evropskih država čine 28 članica EU, tri EFTA članice Island, Norveška i Švajcarska, zatim pet zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Turska, i Bosna i Hercegovina, potencijalni kandidat za članstvo u EU.

Povezano

Sve vesti