mondo.rs

Stratos Perperoglu je UŽIVAO u Zvezdi: Da li će ostati?

Autor:

Grčki veteran odmara u Grčkoj i u kontaktu je sa crveno-belima. Tamošnjim medijima govorio je o sezoni, navijačima i o svojim daljim planovima.

Stratos Perperoglu je UŽIVAO u Zvezdi: Da li će ostati? Foto: MN Press

U Crvenu zvezdu došao je prošlog leta i u sezoni 2018/19 bio jedan od lidera ekipe, u skladu sa svojim znanjem i reputacijom.

Iako je sezonu završio 14. aprila, u drugoj utakmici finala ABA lige protiv Budućnosti, do tada je uradio dovoljno da opravda poverenje Milana Tomića i svoj dolazak u tim.

Ovog leta, posle oporavka od povrede lista, Stratos Perperoglu odmara u Grčkoj, gde je u intervjuu za tamošnju "Gazetu" govorio o uspešnoj sezoni, tokom koje su ga navijači Zvezde zavoleli i skandirali mu ime.

"Iskreno, Srbi se ne razlikuju mnogo od Grka. Zaista su sjajni ljudi, veoma prijateljski nastrojeni i otvoreni. Njihov mentalitet je blizak nama i od početka sam se osećao prijatno u Beogradu. Posmatraju nas kao braću i to uvek kažu. Oni smatraju da su Grci veoma bliski njihovoj kulturi i temperamentu", rekao je "Perpe".

U osvrtu na urađeno i osvojeno, trostruki šampion Evrolige smatra da sezona u suprotnom ne bi bila zadovoljavajuća.

"Glavni cilj kluba bio je da osvojimo ABA ligu i da se vratimo u Evroligu. Sve suprotno bio bi neuspeh", dodao je on.

Na pitanje koji momenat će najviše pamtiti, Grk odgovara...

"Rekao bih da je to atmosfera u hali 'Pionir'. Svaki put kada je bila puna, doživeli smo nešto nezamislivo. Navijače čuješ i ispred dvorane, osećaš ih sve vreme. Igrao sam u mnogo dvorana, ali to što sam ove godine doživeo bilo je jedno od najboljih iskustava".

Stratos Perperoglu, Perperoglu Foto: MN Press

Perperoglu nije bio licenciran za košarkašku Superligu, pa je sedeo kraj klupe u svim utakmicama, "u civilu".

"Sada sam u redu. Mogao sam da igram u poslednje tri ili četiri nedelje i bio sam spreman, ali je srpsko prvenstvo specifično zbog broja stranaca koji imaju pravo nastupa. Samo četiri mogu da igraju, a mi smo imali sedmoricu tokom sezone".

Uz podsećanje na finalnu seriju ABA lige i utakmice protiv Budućnosti, grčki novinari pitali su Perperoglua da li ga je taj niz mečeva podsetio na Grčku i tamošnju netrpeljivost (najblaže rečeno) koja vlada između Olimpijakosa i Panatinaikosa. A, igrao je za oba tima.

"Pratio sam tada publiku i pomislio 'O, lepo, isto je i ovde. Ličimo'", nasmejao se on.

"Bilo je malo drugačijih stvari, problem je bio politički. Mi ovde vičemo jedni drugima iz sopstvenih razloga, a tamo je jak politički element. U pitanju su dve zemlje koje nemaju najbolje odnose".

Stratos Perperoglu, Perperoglu, Zvezda, Budućnost Foto: MN Press

Uživao je i u derbijima protiv Partizana. U prvom, jesenjem bio je heroj.

"Te utakmice su uvek posebne, kao i u slučaju Olimpijakosa i Panatinaikosa. Postoji pritisak. Kada ste stranac, onda sve to doživite malo drugačije, jer ne slušate radio i ne čitate novine. Zato sam osećao veći pritisak u Grčkoj nego u Srbiji. Što se tiče domaćih igrača, logično je da im je to isto".

Odnos sa Milanom Tomićem opisuje lepim rečima.

"Sarađivali smo besprekorno! Radili smo veoma dobro. OK, poznavao sam ga od ranije kao asistenta, ali i on je znao kako da me trenira i kako mi pomogne da se naviknem i da igram dobro. Održavao me je svežim, da bih mogao da igram".

Naravno, postavljeno je i pitanje koje najviše interesuje navijače Zvezde - da li Perperoglu ostaje?

"U ovom trenutku nemam ugovor. Razgovaramo, ali još ne znam da li će se to dogoditi".

Jedno je sigurno - Perperoglu će nastaviti karijeru i nakon što za dva meseca proslavi 35. rođendan.

"Generalno, u životu uvek težim ka tome da stvari radim najbolje što mogu. Dok se bliži kraj moje karijere, uživam u njoj sve više, jer znam da neće trajati večno. Zato pokušavam da dam sve što mogu i da na kraju dana uvek znam da sam pružio sve. Tako posmatram i karijeru, da kada se osvrnem uvek mogu isto da kažem - da sam dao sve od sebe".

Upravo zato što te reči primenjuje i na terenu, navijači Zvezde zavoleli su Grka u prošloj sezoni.

Povezano

Sve vesti