Tanjug

Na VMA izvedena prva laparoskopska resekcija jetre

Autor:

Prva minimalno invazivna laparoskopska resekcija jetre izvedena je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Na VMA izvedena prva laparoskopska resekcija jetre Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Hirurški tim Vojnomedicinske akademije, na čelu sa načelnikom Odeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju prof. dr Darkom Mirkovićem, izveo je prvu minimalno invazivnu laparoskopsku resekciju jetre kod pacijentkinje M.D. (44) koja se uspešno oporavlja.

Ova vrsta operacije prvi put je izvedena u VMA, a među prvim je operacijama ovakvog tipa u zemlji i regionu.

U operaciji su učestvovali hirurzi asist. dr sc. med. Mihailo Bezmarević, ppuk. doc. dr Milan Jovanović i ppuk. dr Miroslav Mitrović, anesteziolog dr Aleksandra Ristanović, instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović i bolničar Dragan Marković.

Pacijentkinja je imala hemangiom u jetri promera oko 10 centimetara, koji se nalazio u drugom i trećem segmentu jetre, a koji je poslednjih meseci značajno porastao uz progresivne bolove i nelagodnost u stomaku.

Operacija je obuhvatila uklanjanje drugog i trećeg segmenta jetre zajedno sa hemangiomom, prošla je sa minimalnim intraoperativnim gubitkom krvi i bez komplikacija.

Dok su se ranije operacije na jetri izvodile otvorenim pristupom (veći rezovi, sporiji oporavak nakon operativnog lečenja i duži postoperativni tok) laparoskopski pristup, iako tehnički zahtevniji, omogućava minimalan gubitak krvi tokom operacije, značajno brži oporavak pacijenta, kao i manje ukupne troškove lečenja, kaže se u saopštenju VMA.

PROČITAJTE: Imamo lekare za ponos!


Povezano

Sve vesti