Tanjug

SJAJNA VEST: Kragujevčani ponovo na Šangajskoj listi

Autor:

Šangajska lista najbolje rangiranih univerziteta na svetu, uvrstila je dve katedre Univerziteta u Kragujevcu u 500 najboljih univerziteta na svetu. Odličan uspeh univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, koji su vezali dve godine na listi

4
A- A A+

diploma, doktorat, student, studemti, master, školstvo, škola, univerzitet, fakultet, obrazovanje, profesor, učitelj, nastavnik Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Ovo je prvi put da se UK nađe na Šangajskoj listi u toj kategoriji kao među 300 u kategoriji "medicina - klinička medicina". a treći put da bude u 500 najboljih univerziteta za oblast "matematika".

Univerzitet u Kragujevcu je saopštio da je svojim naučno-nastavnim radom i postignutim rezultatima prepoznat od strane najrelevantnijih svetskih institucija, mada na Šangajskoj listi ovoga puta nije kotiran kao institucija, već samo u pomenutim oblastima, istuču "Večernje novosti" .

Beogradski univerzitet pao na Šangajskoj listi

Univerzitet u Kragujevcu se prvi put pojavio na Šangajskoj listi 2017. godine, za oblast "matematika", drugi put za istu oblast u 2018. godini, gde je bio plasiran između 401 i 500 mesta.

Univerzitet u Beogradu (BU) vezao je i drugu godinu dobro pozicioniran na listi, i opet se našao između 300. i 400. mesta. Od 54 ocenjivane naučne oblasti, UB je visoko rangiran u 25.

Najbolju poziciju zauzela je "nauka o hrani" (prehrambena tehnologija) – 50. mesto u svetu, a odmah za njima su "rudarstvo i inženjerstvo minerala" - između 76. i 100. mesta u svetu.

Visok plasman, između 100. i 150. mesta na spisku najboljih na planeti zauzela su i istraživanja u oblasti "tehnologije instrumentacije", a do 50 mesta niže su "metalurško inženjerstvo", "javno zdravlje" i "stomatologija". Između 201. i 300. pozicije su "fizika", "biomedicinsko" i "hemijsko" inženjerstvo, "poljoprivreda", "veterina", "klinička medicina" i "farmacija".

I Univerzitet u Novom Sadu sačuvao je prošlogodišnji uspeh i ostao u 200 najboljih u "prehrambenoj tehnologiji", u 300 u "veterini" i u prvih 500 u "hemijskom inženjerstvu".

Na rezultat univerziteta na najprestižnijem svetskom akademskom rangiranju najviše utiču naučni radovi profesora i ostalih saradnika. Od deset najboljih na svetu, čak osam su američki univerziteti, od kojih je Harvard i dalje na prvom mestu. Izvan SAD, među prvih 10 su samo Kembridž i Oksford.

Od celog regiona, među 500 najboljih nalazi se još samo Univerzitet u Ljubljani i to sto mesta niže od BU.

Šangajska lista ili "Akademsko rangiranje univerziteta u svetu" je neformalan, ali prestižan sistem rangiranja, a samo 2 odsto svetskih univerziteta ima priliku da se nađe na ovoj listi.

Rangiranje se vrši jednom godišnje, od juna 2003. godine, i svake godine se iznova ažurira prema novim i dostupnim analizama, navedeno je u saopštenju.

Povezano

Sve vesti