Fonet

POBEDA ZAGREBA: Hrvatica na čelu Saveta Evrope

Autor:

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pječinović Burić izabrana je za generalnog sekretara Saveta Evrope, nezvanična je informacija iz Strazbura.

23
A- A A+
eu, evropska unija Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Zagrebački "Jutarnji list" preneo je nezvaničnu informaciju iz Strazbura da je Pječinović-Burić pobedila protivkandidata Didije Rejnders, koji je bio potpredsednik belgijske vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova, kao i ministar odbrane.

LONDON OMANUO: Rusiju vraćaju u Savet Evrope

List navodi da je rezultat 150-100 za hrvatsku ministarku.

Smatra se da će njen odlazak staviti na muke premijera Andreja Plenkovića, koji je prisiljen da nađe novog ministra ili ministarku koji će zameniti Burićevu.

Šta je šta

Za razliku od Evropske unije, Savet Evropa ne može donositi zakone, ali može ojačati međunarodnu saradnju i sporazume oko bitnih pitanja povezanih s ljudskim pravima. Savet Evrope ne treba mešati s Evropskim savetom (komisijom), telom EU u kome je 28 članova, šefovi država i vlada zemalja članica.

Burićeva je preuzela dužnost hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova pre dve godine, nakon što je ostavku podneo njen prethodnik Davor Ivo Štir.

Kako piše hrvatski T-portal, Burićeva se kao šefica diplomatije nije posebno isticala i bila je, kažu, jedan od nevidljivijih ministara vlade Andreja Plenkovića.

Tom utisku doprinela je i njena navika da u Banske dvore na sednice vlade redovno ulazi na stražnja vrata i tako izbegava susrete s novinarima.

Pejčinovič Burić je rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smer spoljne trgovine, a kasnije je postala i magistar evropskih nauka. Karijeru je započela u ''Končar inženjeringu'' 1988. godine kao stručna saradnica za spoljnu trgovinu.Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb, potom je radila u Plivi kao direktorika Ureda za korporativne komunikacije. Govori četiri strana jezika (francuski, engleski, španski i nemački).

Četiri godine provela je na mestu pomoćnice ministra evropskih integracija, a 2005. postala je i državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija dok je dužnost ministarke obavljala Kolinda Grabar-Kitarović.

U hrvatskoj Burićevu smatraju stručjakom za evropska pitanja, kažu da je pedantna i da razume diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vreme kada se diplomatija brzo menja.

Bila je veoma angažovana u procesu pristupnih pregovora Hrvatske o članstvu u Evropskoj uniji.

Povezano

Sve vesti