mondo.rs

BITEF na groblju: "Pronađi svoj grob"...

Autor:

"Beograd na daljinski" okupiće posetioce na nekropoli, odakle će ih navoditi glas sa GPS uređaja

BITEF na groblju: "Pronađi svoj grob"... Foto: MONDO/Dragana Todorović ilustracija

Beogradski međunarodni pozorišni festival Bitef biće održan od 17. do 26. septembra pod sloganom "Počnimo ljubav iz početka".

Ovogodišnji, 53. Bitef biće otvoren predstavom "Beograd na daljinski" berlinskog pozorišta "Rimini protokol", o kojoj se već priča, jer se izvodi na Novom groblju!

Odatle će posetiocima sintetički GPS glas naložiti da pronađu "svoj grob", odnosno neki koji bi u tom trenutku mogli da dožive kao svoj i blizak. Slušajući uputstva iz slušalica gledaoci, odnosno učesnici, biće u prilici da se sa grupom zbliže ili izoluju, mal po sopstvenoj želji, a malo po naredbi digitalnog vodiča.

Program traje dva sata, a na autorima je da do starta utvrde tačnu rutu koja će obići dobar deo grada. Uvek se završava na nekoj terasi ili krovu s lepim pogledom, ali na kreatorima je još da utvrde kako da premoste problem gradskog prevoza, jer nekoliko desetina građana u nekom momentu mora da se preveze do naredne lokacije.

Osim ove, publika Bitefa će moći da gleda i "Orest u Mosulu" belgijskog pozorišta NTGent, "Zašto je poludeo G. R." Jugoslovenskog dramskog pozorišta, "Mladež bez Boga" Zagrebačkog kazališta mladih i predstavu "Istorija nasilja" u režiji Tomasa Ostermajera.

Na repertoaru su i predstava "JUropa" iz Nigerije, "O mesu i betonu" iz Brazila, "Tartufi" u izvođenju Somborskog i Srpskog narodnog pozorišta, "Nemoralne priče" pozorišta iz Nanta, slovačku predstavu "Ali: Strah jede dušu", zatim "Retke ptice" pozorišta iz Lila i predstavu "Pozvani" briselskog pozorišta Ulima Vez.

Predstava "Retke ptice" je zapravo cirkuska predstava koja će se odigrati pod cirkuskom šatrom!

Umetnički direktor festivala Ivan Medenica rekao je da Bitef ove godine želi da pruži nadu, ali ne i naivni, neodgovorni optimizam.

On je istakao da je želja da se kroz pozorišne forme obnove humanističke vrednosti na kojima bi zajednica trebalo da se
zasniva, a to su "gledanje, dodirivanje, podrška, solidarnost, emptija, pa što da ne i ljubav".

Povezano

Sve vesti