mondo.rs,MONDO/Agencije

TOPLOTNI UDAR NA EVROPU: Evo šta je stiglo iz Sahare

Evropu i danas i sutra očekuje visoka temperatura a u pojedinim državama već je postignut rekord za jun mesec. Na Alplima izmereno više od 30 stepeni.

TOPLOTNI UDAR NA EVROPU: Evo šta je stiglo iz Sahare Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Zbog talasa toplote i jakih vetrova u španskoj pokrajini Kataloniji je izbio šumski požar koji je uništio 3.500 hektara zemlja, a temperatura je bila 35 stepeni Celzijusa.

U Francuskoj su počele da se osećaju posledice vrućine, naveli su zdravstveni zvaničnici i dodali da se povećao broj poziva građana kojima je pozlilo.

Hoteli grupe Akor (Achor) će danas otvoriti vrata za starije i osetljive osobe gde će moći da borave u osveženim i prostorijama sa klima uređajima.

U velikim evropskim gradovima talas vrućine je zagrejao umove, tako da je berlinska policija juče privela jednog vozača skutera jer je vozio potpuno nag ali sa kacigom na glavi.

Stigla vrelina iz Sahare: "Pakleno" u celoj Srbiji

U Nemačkoj je postignut rekord za jun mesec jer je zabeleženo 38,6 stepeni Celzijusa u nekim gradovima na istoku, naveli su tamošnji meteorolozi podsećajući da je najtopliji jun bio 1947. godine kada je temperatura bila 38,5 stepeni.

I u Poljskoj je oboren rekord za jun sa 38,2 stepeni Celzijusa, kao i u Austriji sa 36,7 stepeni.

U Francuskoj je u sredu zabeležena visoka temperatura a danas i sutra očekuje se obaranje rekorda. U skoro celoj Francuskoj objavljeno je narandžasto upozorenje za visoku temperaturu.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

U toj zemlji se još pamti 2003. godina kada je od vrućine preminulo 15.000 ljudi.

Vlasti u Grčkoj strahuju od požara zbog jakog ali toplog vetra iz Afrike.

Zemlja takođe pamti prošlogodišnji požar u kojem je stradalo više od 100 osoba.

PAKLENI TALAS VEĆ STIGAO: Čemu da se nadamo?

U Ženevi je u sredu otkazana proslava škola a u Luksemburgu su škole bile zatvorene. Na Alpima je izmereno više od 30 stepeni.

alpi vrućina leto Foto: Tanjug/Alexandra Wey/Keystone via AP

Talasom toplote je pogođena i istočna Evrope. Litvanske vlasti su savetovale da se ne plovi po određenim rekama zbog niskog vodostaja.

Španske vlasti upozorile su na značajan rizik od šumskih požara u pojedinim delovima te zemlje.

Vrućina u Španiji Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez Vrućina u Španiji

U Španiji je za danas i sutra najavljena rekordna temperatura viša od 39 stepeni Celzijusovih u regionima Saragosa i Navara.


Najviša temperatura očekuje se u petak, 28. juna, i to u 33 od 50 španskih provincija, a u Đironi bi živa u termometru mogla dostići i 44 Celzijusova stepena.

Povezano

Sve vesti