mondo.rs,Tanjug

Gej parada u subotu, dolazi i ministar Ružić

Autor:

U subotu u Beogradu održava se 5. parada "Ponos Srbije".

1
A- A A+
gej parada, pederi, lgbt, trans, parada ponosa Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je danas da će prisustvovati paradi i istakao da je Srbija država koja neguje različitost i toleranciju i teži da obezbedi još bolje uslove za ostavarivanje prava svih grupa koje se smatraju manjinskim.

Ružić je u saopštenju naveo da je protekli period obeležen i rešavanjem određenih pitanja od značaja za lični status transrodnih osoba.

"Izmenom propisa uveli smo mogućnost evidentiranja činjenice promene pola u matičnu knjige rođenih, čime smo stvorili i pravni okvir da se rodna raznolikost prihvati i prizna, kao što je to slučaj u modernom evropskom društvu", rekao je Ružić.

Gej parada u Beogradu 29.juna

Prema njegovim rečima, svi bi trebalo da budemo ponosni na učinjeno, ali i svesni da je još toga što treba uraditi na ovom polju.

Ministar je ocenio kao vrlo plemenito što LGBT populacija organizovanjem 5. parade "Ponos Srbije" ukazuje i na probleme drugih manjinskih zajednica.

"Pozdravljam solidarnost i podršku koju LGBT populacija ovim činom pokazuje. To samo potvrđuje činjenicu da je Srbija svakim danom sve bolje, svesnije i tolerantnije društvo", naveo je Ružić u saopštenju.

Peta parada "Ponos Srbije" biće održana u subotu, 29. juna, pod sloganom "Borba još uvek traje - pridruži se!", u čast 50 godina od Stounvolske pobune u Njujorku, koja važi za početak masovnog svetskog pokreta za prava LGBT osoba.

Početak je najavljen za 11 časova.

Povezano

Sve vesti