MONDO/Tanjug

ŠAMAR ĐUKANOVIĆU: Vartolomej priznaje samo srpsku crkvu

Autor:

Vaseljenski partijarh Vartolomej poručio je u pismu crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću da je prvoslavni svet u Crnoj Gori priznaje jedino jurisdikciju mitropolita crnogorskog Amfilohija.

86
A- A A+
Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej Foto: MONDO - Petar Stojanović Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej

Pravi šamar vrhu vlasti u Crnoj Groi, koja je pred usvajanjem "zakona o slobodi veroispovesti" kojim se najavljuje podržavljenje imovine Srpske pravoslavne crkve, stiže iz najvišeg mesta pravoslavlja - Veseljenske patrijaršije.

"Nedavno smo u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske i da je Vlada vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi veroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgradenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine", navodi se u pismu od 21. juna.

Ukrajina je (izgleda) ipak samo Ukrajina

Nedavno priznanje, odnosno vraćanje autokefalnosti Ukrajinskoj prvoslavnoj crkvi, koju je učinila Vaseljenska patrijaršija kao jedina nadležna za tako nešto u pravoslavnom svetu, podgrejalo je nade da će se isti princip primeniti i u drugim zemljama. Takvi "snovi" obnovili su se, izgleda, pre svega u Crnoj Gori i Makedoniji, gde se već decenijama pokušava sa autokefalnošću nacionalne crkve, ali i na samoproglešnom Kosovu, gde bi vlastima u Prištini takođe odgovaralo da se reše "jurisdikcije" iz Beograda.

Ovo bi, kako se dodaje, značilo da Crna Gora oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj (crnogorsko-primorskoj), kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne crkve srpske".

Vatrolomej u pismu dodaje da bi ovo značilo da Crna Gora "oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama pravoslavne crkve srpske", prenose mediji.

"Vaša ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošcu visokopreosvecenog mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske", poručio je Vartolomej u pismu.

Kako dodaje, crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi. Gospodin Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate patrijaršije srpske", naglašava Vartolomej.

RASKOL? Vaseljenski patrijarh PRIZNAO UKRAJINSKU CRKVU

Ukazao je da ovo pismo šalju jer ne žžle narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu".

"Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: 'Uvereni smo da će vaša draga ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog Miraša Dedeića, te da ćete se vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva vašeg naroda", ističe se u pismu.

Vaseljenski partijarh svoje pismo završava molbom Milu Đukanoviću da napisano ne shvati kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore "nego kao želju naše Majke Crkve Konstantinopoljske da pomogne vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima".

Povezano

Sve vesti