mondo.rs

Učenje boja kroz igru!

Autor:

U novoj epizodi serijala MONDO MAMA saznaćete kako na zanimljiv i kreativan način deci pomognete da savladaju različite boje!

Učenje boja kroz igru! Foto: MONDO

Danas ćemo vam Ana, Marko i ja pokazati kako da na zanimljiv način pomognete deci da savladaju različite boje.

Mi uvek smišljamo zanimljive igre a učenje boja počeli smo sa osnovnim - crvenom, plavom i zelenom. Zatim smo ubacivali nove boje sa nekim novim igrama.

Najjednostavniji način za učenje boja na samom početku jeste sparivanje predmeta u istoj boji. Možete koristiti kockice, autiće, loptice…

Jako je bitno da mama i tata uvek izgovaraju koja je boja u pitanju kada uzmu predmet u ruku. Na primer "ovo je crvena lopta" ili "ovo je plavi auto".

S obzirom na to da nemamo svi dovoljno loptica ili autića u bojama ovaj put igru ćemo započeti sa nekoliko sitnica koje imamo kod kuće i još nekoliko koje možemo kupiti u najbližoj knjižari!

Danas pravimo jednu jednostavnu montesori tablu za učenje boja. Sigurna sam da svi u kući imaju bar jednu staru kutiju koja može da se iskoristi u ove svrhe. Tabla će imati nekoliko igrica za učenje boja.

Trebaće vam:

Veliki karton - koristimo ono što imamo

Kolaž papir - 100 dinara

Stikeri - 50 dinara

Štipaljke - koristimo štipaljke iz kuće

Rolne za toalet papir - imamo u kući

Tempere - 300 dinara

Pena papir u boji - 1 list 30 dinara - koristićemo 4

Pom pom - pakovanje oko 100 dinara

Lepak - 50 dinara

Čičak traka - 70 dinara

• Makaze

• Dečije makaze - da se deca zabavljaju dok mama seče, mogu da se kupe u knjižarama za 100 dinara po komadu.

Kolaž papir možete da kupite u gotovo svakoj knjižari. Pom pom kuglice sam nalazila i u većim marketima u delu sa školskim priborom za decu.

Izvor: MONDO

Igrica 1:

Lepimo stikere u boji u označene pravougaonike. Pravougaonike ćemo označiti samolepljivim kolaž papirom u boji. Napravićemo 4 pravougaonika, plavi, zeleni, žuti i crveni. U istim bojama imamo stikere i njih lepimo u odgovarajući pravougaonik.

Igrica 2:

Slagalica od kartona: na četiri oblika od kartona zalepićemo kolaž papir u odgovarajućoj boji (krug, kvadrat, pravougaonik, trougao). Potom te oblike sečemo na nekoliko komada da dobijemo slagalicu koje dete treba da složi tako što ih lepi na glavni karton. Na glavnom kartonu (na koji sve lepimo) iscrtaćemo četiri oblika u istoj boji na koji će sečeni delovi biti lepljeni.

Igrica 3:

Ubacujemo pom pom loptice u rolne od wc papira. Četiri rolne obojićemo u 4 različite boje i zalepićemo ih za glavni karton tako da možemo loptice da ubacujemo u rolne, tj kroz rolne. Pom pom loptice biće u boji rolni.

Igrica 4:

Pena papir u nekoliko boja sečemo na različite oblike i dete treba da spoji isti oblik i istu boju. Znači – sečem dva crvena kruga, jedan će biti zalepljen za veliku kartonsku tablu a drugi dete treba da zalepi na njega uz pomož čičak trake.

Igrica 5:

Kačenje štipaljki u određenoj boji na jedan krug koji će biti zalepljen za glavni karton.

Postoji toliko mnogo načina da na zabavan način naučite vašeg mališana nečem novom! I to bez trošenja novca na skupe igračke, iskoristite ono što imate u kući i prepustite se mašti. A naravno, uvek malo inspiracije možete potražiti i u našim videima ☺ Nadam se da su vam se ove igrice svidele i da ćete napraviti nešto slično za vase klince!

U saradnji sa fitmama.rs.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti