Tanjug

PROTEST:Od ponedeljka zatvaraju prodavnice na severu KiM

Autor:

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta, Radoš Petrović, potvrdio je da od ponedeljka, 1. jula, prehrambene radnje, dućan i kiosci, pa čak ni pekare, na severu Pokrajine neće raditi.

9
A- A A+
kosovo Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

On je za "Politiku" rekao da je to odlučeno na sastanku privatnika, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije koje su privremene prištinske institucije uvele novembra prošle godine.

Petrović kaže da je uvećanje taksi za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije , žitelje na severu Kosmeta dovela na ivicu humanitarne katastrofe.

U bolnicama racionalizacija svega

I u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je izuzetno teška. Direktor ovog KBC dr Milan Ivanović izjavio je za "Politiku" da su "sproveli racionalizaciju, posebno mleka i mlečnih proizvoda". "Donekle smo se ranije obezbedili sanitetskim materijalom, infuzionim rastvorima, mada su zalihe fiziološkog rastvora na samom kraju", kaže Ivanović. "Bolnica morati kako zna da leči pacijente makar dopremala lekove i sanitetski materijal vozilima hitne pomoći", kaže Ivanović, koji dodaje da će zbog nestašice goriva zaposleni u KBC "racionalizovati" prevoz pacijenata, pa će u jednom vozilu put zdravstvenih centara u centralnoj Srbiji transportovati po dva pacijenta.

Petrović je, inače, u četvrtak uputio apel međunarodnoj zajednici da "stane na put Prištini".

Neće raditi ni pekare, čiji su vlasnici u proteklih 10 dana čak za 60 odsto smanjili isporuku hleba.

U znak solidarnosti s privatnicima koji drže objekte s osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe, i nije poznato do kada će biti pod ključem.

Kfor: Nema opasnosti od humanitarne krize

U toku jučerašnjeg dana rafovi u pojedinim prodavnicama na kojima se prodaje hleb, mleko, brašno, sećer, so, zejtin, bili su prazni.

"Poslednje zalihe dugotrajnog mleka smo prodali. Već 10 dana ne stiže dnevno (sveže) mleko, kao ni mlečni proizvodi. Brašno nemamo, a šećer, so i ulje prodajemo na kilogram. Ljudi su u panici. Od ponedeljka će sve biti zatvoreno", kazao je za "Politiku" vlasnik jedne od radnji u Kosovskoj Mitrovici.

Napeto na severu KiM: Mleka nema, a nestaće i hleba

I u apotekama u kojima već 10 dana ne stižu pošiljke porasla je potražnja. Najviše se kupuju antibiotici, lekovi za hronične bolesti, ali i antidepresivi, što je posebno izraženo u poslednja tri dana.

"Ono što zabrinjava je kupovina antidepresiva. Ponestaju nam zalihe, a kako čujemo, mnogi odlaze u centralnu Srbiju kako bi se snabdeli lekovima", kaže radnica jedne apoteke u centru Mitrovice.

Još je nepoznato da li će u ponedeljak biti zatvoreni vrtići.

Priština presekla tajne kanale: "Srbi će gladovati"


Povezano

Sve vesti