• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTVORENA MORAVA: Srbija sa tri aerodroma u svet

Izvor Tanjug

Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva otvoren je danas za civilni saobraćaj u prisustvu državnog vrha Srbije.

Svečanom otvaranju aerodroma i za civilne letove prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri Vlade Srbije, predsednica Skupštine Maja Gojković i drugi.

Predsednik Vučić poručio je danas da će biti ostvareno sve ono što je zacrtano - nova Srbija koja se stvara, zemlja rada, koja pobeđuje.

"Vreme je da se na tu uspešnu Srbiju, Srbiju pobeda, a ne poraza, naviknu svi", rekao je Vučić na svečanosti otvaranja novog aerodroma.

Čeka se dozvola

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća "Aerodromi Srbije", rekao je ranije Tanjugu da već postoje interesovanja avio kompanija za letove sa ovog aerodroma. "Aerodrom Morava nije mogao do sada biti ponuđen avio kompanijama jer nije imao dozvolu za rad. Očekujemo da je do kraja nedelje dobijemo, i onda ćemo zvanično moća da krenemo u razgovor sa operaterima. Interesovanja postoje, a određene avio kompanije su već dolazile", rekao je Zdravković. Izrazio je uverenje da će do zimskog perioda imati prve ugovore sa kompanijama. Sletna pista je rekonstruisana, ugrađen je sistem svetlosnog obeležavanja, tako da su, prema rečima Zdravkovića, ostala samo još određena fina doterivanja kako bi svih 2.265 metara, koliko je dugačka pista, bilo u funkciji.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom otvaranja aerodroma "Morava", u Lađevcima kod Kraljeva, da je ponosna na to što je Srbija, posle beogradskog i niškog, danas dobila treći međunarodni aerodrom u Кraljevu.

"Aerodrom Morava, zajedno sa Moravskim koridorom koji krećemo da gradimo ove godine, omogućiće nove investicije, brži razvoj i kvalitetniji život za oko 500.000 ljudi koji žive u delu centralne Srbije, izmedu Čačka i Кruševca", rekla je Mihajlović posle svečanosti na aerodromu u Lađevcima.

Ona je najavila da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u aerodrom "Morava", koji "ima potencijal da postane ozbiljan aerodrom za kargo saobraćaj u regionu", a ulagaće i u druge manje aerodrome, pre svega u niški "Konstantin Veliki".

Svečanost je počela himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije nad Kraljevom su nadletali vojni avioni "orao j22" i "mig 29".

Pre zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić i ostale zvanice obišle su pristanišnu zgradu putničkog terminala, gde su mu domaćini pokazali kako je aerodrom izgledao nekada.

Nešto ranije, na pistu je sleteo avion"atr 72" kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl "Stanislav Binički".

Ministarka Mihajlović je ranije najavilla da će narednih godina aerodrom biti proširivan i da će se verovatno graditi još jedna pista.

Pozicija tog aerodorma je veoma važna pošto uskoro počinje gradnja i tzv. Moravskog koridora, odnosno autoputa Pojate - Preljina, koji će prolaziti pored tog aerodroma.

Ministarka je navela da će se pored aerodroma nalaziti i autoput i pruga i ocenila da ne postoji ništa bolje u ovom delu Srbije kada je reč o logistici.

Aerodrom "Morava" u Lađevcima po odluci Vlade Srbije dobiće i stalni granični prelaz za međunarodni saobraćaj putnika i robe sa svim inspekcijskim službama.

Lokacija graničnog prelaza aerodrom "Morava" uključuje deo aerodroma za civilni vazdušni saobraćaj, na kojem se otvara granični prelaz i nalazi se na teritoriji grada Kraljeva, a delom na teritoriji grada Čačka i na oko kilometar od državnog puta prvog B reda 22.

Vojni aerodrom Lađevci obukao "civilku"

Posle zvaničnog dela, predsednik Vučić će se sastati sa predstavnicima Srba iz regiona. Sastanku će prisustvovati i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Komentari 133

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marina

Ovo je potvrda da se Srbija sve više i više razvija i da se približava svetu!

Vladimir

Hvala ti presveti efendija

Petar

Pohvalno

special image